XVI пролетен семинар на Фондация Българска Памет бе открит официално във Варна | Фондация Българска Памет
img

XVI пролетен семинар на Фондация Българска Памет бе открит официално във Варна

200 младежи от страната и диаспората на семинар по евроинтеграция във Варна „Силна национална идентичност – силна европейска идентичност“
За осма поредна година Фондация Българска Памет провежда в град Варна национален младежки семинар за европейска интеграция под надслов „Силна национална идентичност – силна европейска идентичност“. Шестнадесетото издание на инициативата посреща в морската столица близо 200 ученици от България и младежи с български корен от Украйна, Молдова, Македония и Западните покрайнини.

6 Apr 2015

Д-р Милен Врабевски открива XVI Пролетен семинар на Фондация Българска Памет

Семинарът бе открит официално от 11.00 часа в зала „Одесос“ на Гранд Хотел Варна. Специални гости на официалното откриване бяха кмета на Варна г-н Иван Портних, ръководителя на представителството на Европейската комисия у нас г-н Огнян Златев и г-н Богдан Мирчев, представител на фондация „Ханс Зайдел“ в България.
Семинарът продължава от 5 до 9 април в град Варна с лекции на проф. Евелина Келбечева, проф. Пламен Павлов и д-р Ана Кочева с акцент върху българското историческо наследство, националната памет и европейската културна идентичност. В рамките на програмата младежите ще имат възможност да дискутират и приложат новите знания, чрез интерактивни занимания с журналистите Георги Тошев, Добрина Чешмеджиева, Магдалена Гигова и Ива Дойчинова.
„Стараем се да научим младежите как да живеят заедно под мотото на европейската културна идентичност, а чрез срещи с успели българи ги мотивираме за собствената им реализация и как да добавят стойност в живота на околните. Изключителна привилегия е да се наблюдава отблизо как българчета от пет държави дискутират на майчиния си език ценностите и перспективите на европейската интеграция“, казва д-р Милен Врабевски, който през 2013 г. е отличен за инициативата „Силна национална идентичност – силна европейска идентичност“ с „Гражданската награда“ на Европейския парламент за изключителен принос за по-доброто взаимно разбиране и интеграция между гражданите на ЕС.

6 Apr 2015_2

Официално откриване – снимка за спомен

XVI Есенен семинар на Фондация Българска Памет продължава на 9 и 10 април с посещения на старите български столици Плиска, Преслав и Търново и ще бъде закрит с аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.