С финансовата подкрепа на д-р Милен Врабевски продължава изграждането на най-големия храм в РС Македония | Фондация Българска Памет
img

С финансовата подкрепа на д-р Милен Врабевски продължава изграждането на най-големия храм в РС Македония

Строителните дейности по изграждането на фасадата и покривната конструкция на храм „Св.св. Кирил и Методий“ в гр. Делчево, Р Северна Македония, са към своя край. Строежът е организиран и финансиран от д-р Милен Врабевски и Фондация Българска Памет.

За изграждането на такъв храм жителите на Делчево чакаха цели две десетилетия, а след намесата на д-р Врабевски сега остават броени седмици до приключването на поредния цикъл от строежа.

След фасадата и покрива, предстои и изографисването на вътрешната част на храма. Стенописите ще бъдат в стила на двете църкви „Св. Св. Константин и Елена“ (с. Разловци)  и „Света Параскева“ (с. Селник). Фреските и в двете цървки са дело на сина на Георги Велянов – Васил Зограф, а иконите са от XIX век, дело на Григорий Пецанов, Васил Зограф и няколко неизвестни автори. 

„Щедрата подкрепа на д-р Врабевски и на Фондацията, както и нейната дарителска мисия и подкрепа не само за Делчево, но и за целия трансграничен регион, отново доказва, че приятелството и истинското сътрудничество и уважение надхвърлят всички физически граници“, сподели преди време във фейсбук страницата си кметът на Делчево Горан Трайковски.

Припомняме, че през 2019 г. в гр. Делчево д-р Врабевски и Фондация Българска Памет организираха и проведоха семинар по роботика, информатика и модерни технологии, на който участваха 220 ученици от общините Виница, Македонска Каменица, Пехчево, Берово и Струмица.