Фондация Българска Памет и Фондация Ханс Зайдел стартираха първата академия за млади регионални лидери | Фондация Българска Памет
img

Фондация Българска Памет и Фондация Ханс Зайдел стартираха първата академия за млади регионални лидери

На 14.09.2020 г. д-р Милен Врабевски откри с речта си първата Двумодулна академия за млади регионални лидери и евроинтеграция (#YRLforEU #EUIntegrateYOUth). Инициативата се осъществява благодарение на стратегическото партньорство и сътрудничество между Фондация Българска Памет и Фондация Ханс Зайдел, стартирало през 2015 г.

В Академията ще вземат участие 30 младежи между 16-20 годишна възраст от България и Република Северна Македония. Академията цели развиване на ключови умения и компетенции сред участниците, образователно и кариерно ориентиране, както и трансгранично и транснационално сътрудничество в мрежа от млади лидери.

България и Северна Македония трябва да разберат, че са на една страна. Въпреки съществуващите стереотипи между двете държави, целта на академията е да изберем и подкрепим младите хора, които да бъдат част от положителната промяна в контекста на общото европейско бъдеще .“ – това сподели пред младите регионални лидери д-р Милен Врабевски и допълни:

„Трябва да разберете че и вас ви има. Вие сте движеща сила и съществен фактор за развитието на това човечество, Влезте в битката, застанете смело на фронта на отстояване на идеите си, на добронамереността и  на намерението да добавиш стойност в живота на останалите“.

По време на петдневния семинар младите лидери ще преминат обучение през различни тематични панели, свързани с функционирането Европейският съюз, в какво се крие неговата уникална същност и защо няма по-добра алтернатива за Западните Балкани. Ще се обсъждат теми, свързани със значението на еврото и важността на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония. Младите лидери ще се срещнат и с представители на законодателната и местната власт, ще проведат интерактивни сесии с представители на медиите и ще завършат с обучение по психология на личността, лидерството и успеха чрез вдъхновение от житейска библиотека. По всички тези теми участниците в семинара ще разговарят с редица вдъхновяващи събеседници:

Д-р Моника Панайотова, евродепутат (2012-2014), заместник-министър на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018;

Доц. д-р Калоян Симеонов, ръководител на катедра „Европеистика“, Софийски университет „Св. Климент Охридски”;

Г-н Христо Гаджев, народен представител в 44-то Народно събрание, заместник-председател на Комисията по външна политика;

Г-н Рангел Марков, кмет на район Банкя, Столична община;

Г-н Георги Станков, психолог, преподавател и организатор на общности;

Проф. д.с.н. Цветан Давидков,  катедра “Стопанско управление”, Стопански факултет на Софийския университет “Свети Климент Охридски”;

Г-жа Добрина Чешмеджиева, журналист и водещ на предаването „Референдум“ по БНТ;

Г-жа Жюстин Томс, медиен експерт

Г-жа Радина Велчева, създател на фондация “Искам бебе”

Г-жа Елена Розберг, радио-водещ и основател на онлайн платформата tripleeye.bg.