70 ученици от Македония и Албания се включиха в празничното шествие за 24 май | Фондация Българска Памет
img

70 ученици от Македония и Албания се включиха в празничното шествие за 24 май

Между 23-и и 25-и май 70 ученици от Македония и Албания пристигнаха в България по инициатива и финансиране на Фондация „Българска памет“. Те бяха специални участници в празничното шествие на 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий и празник на българската просвета и култура. Заедно със своите съученици от Частно средно училище „Цар Симеон Велики“ те почетоха делото на светите братя.

Съвместната инициатива между Фондация „Българска памет“, ЧСУ „Цар Симеон Велики“ и училищата от Македония и Албания се провежда за поредна година и е част от активностите на Фондацията за трансгранично сътрудничество и интеграция, социализация и европейска перспектива на младите хора в България и българските общности от историческата диаспора в съседни на ЕС държави – Сърбия, Република Македония (БЮРМ), Албания, Молдова и Украйна.

За младежите е подготвена богата и тематична обрзователно-културна програма. На 23 май празничните дни за учениците започнаха с интерактивна сесия, за да се опознаят по-добре, а в духа на празника доц. д-р Ана Кочева им изнесе интересна лекция на тема „Кирило-Методиевият език – европейски и световен“. Зам.-председателят на сдружение „Толкова близо, толкова далече“ Снежана Йовева пък ги потопи в света на дигиталната култура, разкривайки какви са иновативните форми за запазване и разпространение на културната ни идентичност.

Трансграничното сътрудничество продължава и на 28 май, когато Фондация „Българска памет“ организира семинар по „Роботика и дигитални умения“ в Струмица, Р. Македония. В него ще участват повече от 200 деца от Струмица и Делчево, които ще се срещнат с изявени личности от различни сфери на високите технологии и дигиталното предприемачество.

Темата на семинара кореспондира и с един от четирите приоритета на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018, а именно: „Цифрова икономика и умения на бъдещето”, насърчавайки младите хора да усвоят компетенциите на XXI век за постигането на конкурентна, гъвкава и успешна Европа.