365 дни на Фондация Българска Памет | Фондация Българска Памет
img

365 дни на Фондация Българска Памет

 

 

На прага на новата година правим ретроспекция на случилото се през 2021 г. С трудностите на нетипичното време, в което живеем, изводите са повече от ясни.

Дейността на Фондация Българска Памет не се влияе от почивни или работни дни, пандемия, политически сътресения и промени. Благотворителността, борбата с демографската криза, грижата за здравето и осигуряването на добро образование са ежедневни каузи, които изискват постоянно влагане на енергия и средства.

В края на 2021 г. е време за равносметка, отброяване на постигнатите резултати и поставяне на нови цели.

В световен план, последните две години минаха под знака на пандемията от Covid-19. През месец май тази година по инициатива и финансиране на д-р Милен Врабевски и с помощта на екипа на най-голямата научноизследователска компания в югоизточна Европа „Комак Медикал“, на която той е собственик, бяха открити два ваксинационни центъра на граничните пунктове Златарево и Станке Лисичково, предназначени за ваксиниране на гражданите от Република Северна Македония. Необходимостта от двата центъра за ваксинация дойде след като дълго време гражданите, живеещи на територията на РС Македония, нямаха достъп до най-популярните и желани ваксини срещу Covid-19. На двата пункта бяха поставени повече от 5100 ваксини.

С отношение към историята, корените и родината, д-р Милен Врабевски е двигател и основен идеолог на успешното реализиране на проекта „Моята България”. От месец април тази година е факт второто, разширено издание на учебното помагало, реализирано съвместно между Фондация Българска Памет и издателска група „Просвета“. Интересните тези и изследвания, застъпени в 40-те теми на помагалото „Моята България“ обхващат времето от праисторическата епоха по българските земи до рухването на тоталитарната система в България и са дело на най-авторитетните български историци – проф. д-р Пламен Павлов, проф. д-р Пламен Митев, проф. дин Лизбет Любенова, доц. д-р Веселина Вачкова и проф. д-р Даниел Вачков.  Английското издание на помагалото достигна дори до Европейския парламент –  екземпляр от него бе раздадем на депутатите, за да се запознат в детайли с българската история.

Отново по инициатива на д-р Милен Врабевски, през 2021 г. бе реализиран биографичен филм за тетевенския герой хаджи Станьо Врабевски. „Неразказаният възрожденец” е лента за ролята на чорбаджиите в Освободителното дело, а премиерното излъчване беше на 17 май по БНТ 1. Продукцията е реализирана благодарение на Фондация Българска Памет, а изпълнителен продуцент е Мартин Карбовски.

Според д-р Врабевски инвестицията в младите хора е най-смислена и устойчива в бъдеще. Ето защо в сферата на образованието са едни от най-сериозните му дарения. Сред най-успешните проекти на Фондация Българска Памет е инициативата „Път към университета“, чрез която ежегодно се финансират кандидат-студентски курсове и срещи за професионална ориентация на млади хора от отдалечени райони на България. Тази година бяха подкрепени 108 младежи от гр. Сърница, с. Слащен, гр. Доспат, с. Вълкосел и гр. Тервел, които получиха курсове по български език и литература и шанса да продължат образованието си във висше заведение. Заедно с тях, броят на всички участници в инициативата до момента възлиза на 3991 души. Тазгодишното издание на най-авторитетният национален конкурс за корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие „Годишни награди за отговорен бизнес“ отличи инициативата  „Път към университета“ на Фондация Българска Памет в категория „Инвеститор в знанието“, а наградата лично връчи  министъра на образованието и науката проф. Николай Денков.

Като собственик на Образователен комплекс „Цар Симеон Велики”, д-р Врабевски осигурява и безплатен прием на ученици от Югозападна България в Частно основно училище „Цар Симеон Велики”. Тази година образованието си след 7. и 8. клас продължиха трима ученика на пълна стипендиантска програма.

За да подпомогне развитието на повече младежи от страната, д-р Врабевски често откликва на отправени към него лични молби за помощ от  ученици от социално слаби семейства. Така през тази година той осигури курсове по биология и химия на две от три близначки от Ямбол, Констанца и Даниела, които мечтаят да се занимават с медицина, но нямат финансовата възможност да се справят сами в подготовката. Благодарение на д-р Врабевски, дванайсетокласникът Сабри Удев от Якоруда, който е сирак, получи така необходимият му лаптоп в условията на онлайн обучение. След молба отправена от Али Мисанков, който е бил част от семинарите на Фондация Българска Памет през ученическите си години, Националното представителство на студентските съвети получи три компютъра и принтер за развиване на дейността си.

Д-р Милен Врабевски и Фондация Българска Памет също подкрепят българските училищата в чужбина. Благодарение на това, тази година Болградската гимназия в Украйна и гимназията в Босилеград в Сърбия подновиха абонаментите си в  платформата „Уча се”, както и получиха дарение от книги.

По повод 24-ти май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, авторска изложба на Частно училище „Цар Симеон Велики“ и Фондация Българска Памет украсиха столичния площад „Славейков”. Двуметровата книга със заглавие „В начало бе Словото…” и арт кубчета с цитати за любовта към родния ни език на ученици и учители целяха да припомнят на гражданите и гостите на град София уникалността и богатството на българската писменост и култура.

Една от основните цели на Фондация Българска Памет е осъществяване на съвременната идея за национална идентичност в перспективата на европейската принадлежност на България и равнопоставеност на диалога между културите. През изминаващата година, макар и в условия на пандемия, успешно се осъществиха няколко проекта на фондацията в тази посока.

60 младежи, по 20 от Албания, Молдова и България, се включиха в семинар на тема „Изграждане на споделени ценности и компетентности в младите чрез социално предприемачество и екология“. Целта – младите хора да развият аналитично мислене и да придобият умения на бъдещето, които ще са свързани с професиите на бъдещето.

„Повече толерантност и социално включване чрез предприемачески компетенции и умения на бъдещето“ беше темата на още един семинар, осъществен съвместно между Фондация Българска Памет, „Община на българите в АТО Гагаузия“ гр. Комрат, Република Молдова и „Сдружение за Македонско-Българско приятелство” гр. Битоля, Република Северна Македония. В обмена се включиха 60 младежи, които чрез методите на неформалното образование, развиха специфични компетентности за „предприемачество“, ключови умения на бъдещето, междукултурни, социални и граждански компетенции, и способности за споделяне на ценностите на ЕС.

3-дневната младежка конференция „Екологията в полза на здравето – гледната точка на младите в контекста на предизвикателствата с COVID-19” съфинансиран по Програма „Еразъм +”, КД3 „Младежки диалог”, събра 50 младежи на възраст между 15-24 г. в Националния учебен център на Българския червен кръст, Лозен, София. Участниците се превърнаха в своеобразни „посланици на положителната зелена промяна“, поставяйки въпроси на отговорните за политиките в областта на зеления преход и дигитална трансформация на местно, национално и европейско ниво.

През юли месец тази година се състоя и Съвместната инициатива на Фондация Българска Памет и Фондация „Ханс Зайдел“ Академията за млади регионални лидери и евроинтеграция, в която взеха участие 30 младежи от България и Република Северна Македония. А в рамките на проект „Дигитално предприемачество и медийна грамотност на младите“ 30 младежи от България, Албания и Република Северна Македония участваха в 5-дневен обмен, чрез който участниците да развият специфични предприемачески и дигитални компетенции.

Семейството е кауза, която си заслужава всяка една инвестиция – човешка, финансова, времева. Ето защо в тази сфера Фондация Българска Памет и д-р Милен Врабевски продължават активно да подкрепят многодетни семейства от цяла България. Един такъв пример е ремонтът на къщата, в която многочленното семейство на баба Стоянка и дядо Стефан и петте им внучета от Кардам живее. Сменени бяха подовите настилки, дограмата, оправени бяха таваните и стените, така че домът им да се превърне в уютно място за живеене.

Една от най-големите гордости на екипа на Фондация Българска Памет и нейният основател д-р Милен Врабевски през 2021 г. е кампанията „Де е България?”, посветена на българите, които са останали извън пределите на родината и са се превърнали в граждани на други държави по независещи от тях причини. В рамките на месец, посланията на българските общности от Албания, Молдова, Украйна и Сърбия стигнаха до десетки хиляди българи у нас и в чужбина и напомниха, че съществува и една друга България и хора, които пазят в себе си възрожденски дух и са горди да наричат себе си българи.

Такава беше 2021 г. за Фондация Българска Памет. Изпълнена с предизвикателства и вяра, че всеки ден е шанс да  работим за нашето по-добро “утре”.

Благодарим ви, че я споделихте с нас!