„Спасени през България“ в Центъра за мир “Перес” в Тел Авив | Фондация Българска Памет
img

„Спасени през България“ в Центъра за мир “Перес” в Тел Авив

„Спасени през България“ е съвместна инициатива на Фондация Българска Памет и Българския културен център в Израел по случай 70-годишнината от спасяването на българските евреи и в памет на жертвите на Холокоста. Специален акцент в рамките на събитието бе отреден на ролята на българската дипломация за спасяването на хиляди еврейски семейства от нацистките гонения в Европа в навечерието на Втората световна война. В рамките на събитието, което се проведе  на 19 декември в Центъра за мир “Перес“ в Тел Авив беше открита и документалната изложба на Държавна агенция “Архиви” – “Труден избор с голямо значение: съдбата на българските евреи – 1943”.

Стотици документи и снимки от българските държавни архиви съживяват историята за съдбата на спасените 48 398 български евреи и за 11343 мъченици от Вардарска Македония, Егейска Тракия и Пирот, изпратени в нацистките лагери на смъртта през 1943 година. Изложбата представя живота на еврейската общност в България, надигането на антисемитизма в Европа и чудотворната проява на гражданска добродeтел и човешка солидарност на българското общество в лицето на митрополитите Кирил и Стефан, на народния представител Димитър Пешев и на всички обикновени българи, защитили съгражданите си от еврейски произход.

Д-р Милен Врабевски – Европейски гражданин на 2013 година Откриване на дискусията „Спасени през България“ „Център за мир Перес“ – Тел Авив, 19 декември 2013

Д-р Милен Врабевски oткривa дискусията „Спасени през България“
„Център за мир Перес“ – Тел Авив, 19 декември 2013

За първи път изследванията на архивите от страна на български и израелски учени проучват детайлно усилията на българската дипломация в навечерието на Холокоста. Въпреки официалната политика на българското правителство и действащите забрани през годините на Втората световна война, българските дипломати Любен Златаров, Никола Пецев, Никола Ванчев и Хари Левенсон издават повече от 1 000 транзитни визи на евреи от различни европейски страни, с което откриват пътя към тяхното спасение.

3

Д-р Шломо Шеалтиел, изследователски документационен център Яд Яаари, Израел “Делото на българските дипломати за спасяване на еврейските бежанци през Втората световна война”

„Гражданското общество в България, държава съюзник на Третия райх, успява да спаси своите еврейски сънародници. Като наследници на този пример за хуманност и гражданска доблест – наш дълг е да почитаме паметта и делото на спасителите, и да напомняме  на младите поколения за подвига на малка България, но също и да четат в пълнота трагичните страници на  историята за преследването на еврейската общност по времето на Втората световна война“, смята д-р Милен Врабевски, организатор на събитието „Спасени през България“.

Гости на откриването на изложбата и дискусията бяха Н. Пр. г-н Димитър Михайлов, посланик на България в Държавата Израел, д-р Хаим Гертнер, директор на отдел „Архиви“ в Яд Вашем, представители на израелското външно министерство, представители на Държавна агенция „Архиви“, учени и общественици.

20-Dec-2013-Tel-Aviv_2

Д-р Тодор Чобанов, г-н Илия Бакалов, посланик Димитър Михайлов, д-р Милен Врабевски, д-р Росица Врабевска, д-р Шломо Шеалтиел и г-жа Рина Бакалова

„Спасени през България“ е съвместна инициатива Фондация Българска Памет и Българския културен център в Израел и се организира с финансовата подкрепа на д-р Милен Врабевски – Европейски гражданин на 2013 година.

Гости на дискусията „Спасени през България“ „Център за мир Перес“ – Тел Авив, 19 декември 2013

Гости на дискусията „Спасени през България“
„Център за мир Перес“ – Тел Авив, 19 декември 2013