2000 македонци записани за ваксинация на ГКПП Ст. Лисичково и Златарево (Снимки) | Фондация Българска Памет
img

2000 македонци записани за ваксинация на ГКПП Ст. Лисичково и Златарево (Снимки)

Д-р Врабевски: Антибългарските сили са леко притеснени, че се грижим за нашите братя и сестри край Вардар

Д-р Милен Врабевски и д-р Кръстева, която ваксинира македонците на пункта на ГКПП Ст. Лисичково.

Близо 2000 граждани на РС Македония сa се записали за ваксиниране в двата центъра за ваксинация срещу COVID-19 на граничните пунктове Станке Лисичково и Златарево. От вчера там работят два кабинета, които са в междинната зона между българския и македонския пункт. Идеята е на д-р Милен Врабевски, който предложи преди месеци това на правителството.

“На заседание на МС преди Великден бе решено и Македония да бъде включена в защитата срещу пандемията, да им помогнем с ваксини, като започнем на границата. Правим това, за да не се налага те да влизат в България и така спестяват разходи за ПСР-тестове. Това са бедни хора и сме длъжни да помислим и за техния комфорт, да им е по-лесно и изгодно”, каза д-р Врабевски.

Д-р Врабевски с медицинския екип на ГКПП Ст. Лисичково.

Допълни, че това не е просто родолюбива инициатива, насочена към нашите братя и сестри, но и обща защита срещу коронавируса, защото с македонците сме в обща сложна епидемиологична среда. “В РС Македония имаме 120 хил. български граждани, има постоянно, временно пребиваващи, чиито цели семейства и родове също са свързани с България, т.е. ние сме общо в една епидемиологична среда. Там са закупени около 200 хил. дози китайска ваксина, а тези дни са получени и още 100 хил. от китайската армия и неофициално знам, че е наредено на местните власти, на кметове и общините да ваксинират с китайската ваксина. Не коментирам качествата й, но ние предлагаме “Пфайзер”, “Модерна” и “Янсен”, които са одобрени от Европейската агенция по лекарствата”, допълни д-р Врабевски.

Д-р Милен Врабевски

Вчера следобед са били ваксинирани 18 души, днес през целия ден се очаква броят да е по-голям. Идват както живеещи в пограничните райони, така и от вътрешността.

Пунктът за ваксинация е на метри след бариерата за излизане от България /в дъното вдясно/

На въпрос на “24 часа” дали в контекста на антибългарската кампания в РС Македония, няма отново са се провокират антибългарски настроения, въпреки хуманния ни жест, д-р Врабевски бе категоричен, че “винаги има някакво зло, което работи срещу нас”. “Моята задача тук е да покажем нашия човешки жест, че нас ни има, че мислим за своите братя и сестри, независимо от трудностите. Мислим както за българите в България, така и за нашите сънародници зад граница, останали там по независещи от тях обстоятелства. Няма как да не са леко притеснени всички антибългарски сили от това, че се грижим за македонските граждани в този момент. Това не е причина да намалим активността си. Амбицирани сме да покажем, че сме европейска държава с висок цивилизационен ценз и всички македонски граждани са наши братя и трябва да помислим за тях. Каквато и да е ответната реакция от другата страна на границата, за нас е допълнителна мотивация, защото сме показали присъствие, което ако е притеснило тези, които не обичат България, нямаме нищо против ние да сме причина за това”, допълни д-р Врабевски.