Честване на Деня на храбростта 6 май на българското военно гробище в Ново село, Македония | Фондация Българска Памет
img

Честване на Деня на храбростта 6 май на българското военно гробище в Ново село, Македония

За осма поредна година Фондация Българска Памет организира поклонение на българското военно гробище в Ново село, Македония и тържествено честване на Деня на храбростта 6 май.
Да се поклонят пред подвига на героите в Ново село дойдоха стотици граждани и ученици от България, Македония и Западните покрайнини.

В поклонението взеха участие, представители на Президентството, Министерски съвет, Софийска община, Министерствата на отбраната на България и Македония, военните аташета на Гърция и САЩ, както и 250 младежи от Югозападна България, Македония и Западните покрайнини.

Под звуците на военен марш, изсвирен от Духовия оркестър на Национално музикално училище „Любомир Пипков“, с възлагане на венци от името на българските държавни институции, почит към паметта на падналите в защита на националните идеали отдадоха и гвардейци от Националната гвардейска част.

Паметта на падналите герои, загинали в Балканската и Първата световна войни бе почетена с възпоминателен адрес от Президента на България Росен Плевнелиев.

В деня на небесния покровител на българската армия Св. Георги, заупокойна молитва в памет на падналите герои отслужи главата на македонската църква дядо Стефан, архиепископ Охридски и митрополит Скопски.

Военното гробище в Ново село, е второто обновено българско войнишко гробище на територията на Македония. В него са погребани 71 български войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Загиналите войници произхождат от всички области на днешна България и на отнетите с Ньойския договор територии на Стара България. От 2006 г. в обновеното военно гробище се организират военни и религиозни церемонии за отдаване на почит на падналите герои.