Честване Деня на храбростта 6 май 2013 в Ново село, Македония | Фондация Българска Памет
img

Честване Деня на храбростта 6 май 2013 в Ново село, Македония

Фондация Българска Памет организира тържествено честване на Деня на храбростта 6 май на българското военно гробище в Ново село, Македония за седма поредна година. В инициативата се включиха свещеници от Македонската православна църква, граждани, политици и общественици от България и Македония. В тържественото поклонение участваха възпитаници на Националното музикално училище  Любомир Пипков, вокална формация Юлангело,  както и 150 младежи от Югозападна България, Македония и Западните покрайнини.
Официални гости на поклонението бяха д-р Андрей Ковачев, зам.-председател на Комисията по външни работи в Европейския парламент, Иван Петков, извънреден и пълномощен посланик на Р България в Р Македония, д-р Добромир Тотев, постоянен секретар на отбраната, бригаден генерал Христо Тихонов и д-р Тодор Чобанов, зам. кмет по култура и образование на Община София и Струмишкия митрополит Наум. В памет на падналите в защита на националните идеали герои гвардейци от Националната гвардейска част възложиха венци от името на министър-председателя и министър на външните работи Марин Райков и военния министър в служебния кабинет Тодор Тагарев.
Фондация Българска Памет цели да превърне родолюбивата инициатива на поклонението в Деня на храбростта 6 май в добър пример за съвместно празнично честване в духа на добросъседските отношения на България и Македония в перспектива на общото ни европейско бъдеще.