Честваме Деня на храбростта 6 май на българското военно гробище в Ново село, Македония | Фондация Българска Памет
img

Честваме Деня на храбростта 6 май на българското военно гробище в Ново село, Македония

За осма поредна година Фондация Българска Памет организира поклонение на българското военно гробище в Ново село, Македония и тържествено честване на Деня на храбростта 6 май. В инициативата ще се включат свещеници от Македонската православна църква, граждани, политици и общественици от България и Македония. В поклонението ще вземат участие Детския хор и Духовия оркестър на НМУ „Любомир Пипков“ – София, както и 250 младежи от Югозападна България, Македония и Западните покрайнини.

В деня на небесния покровител на българската армия Св. Георги, заупокойна литургия в памет на падналите герои ще бъде отслужена от главата на македонската църква дядо Стефан, архиепископ Охридски и митрополит Скопски. С възлагане на венци от името на българските държавни институции, почит към паметта на падналите в защита на националните идеали ще отдадат и гвардейци от Националната гвардейска част.

Военното гробище в Ново село, е второто обновено българско войнишко гробище на територията на Македония. В него са погребани 71 български войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Загиналите войници произхождат от всички области на днешна България и на отнетите с Ньойския договор територии на Стара България. От 2006 г. в обновеното военно гробище се организират военни и религиозни церемонии за отдаване на почит на падналите герои.

INVITATION 6 May 2015

Фондация Българска Памет цели да превърне родолюбивата инициатива на поклонението в Деня на храбростта 6 май в добър пример за съвместно празнично честване в духа на добросъседския диалог и солидарност между България и Македония и в перспективата на общото европейско бъдеще.

Поклонението на българското военно гробище в Ново село, Македония ще се извърши от 12.30 часа (Източноевропейско време).