Честваме Деня на храбростта 6 май на българското военно гробище в Ново село, Македония | Фондация Българска Памет
img

Честваме Деня на храбростта 6 май на българското военно гробище в Ново село, Македония

Денят на храбростта 6 май събира над 350 младежи на поклонение на българското военно гробище в Ново село, Македония

За осма поредна година Фондация Българска Памет организира и спонсорира тържествено честване на Деня на храбростта 6 май на българското военно гробище в Ново село, Македония. В церемонията за отдаване на  почит към паметта на падналите български войни ще вземат участие над 350 ученици от София и Югозападна България, младежкия и духовия оркестри на Национално музикално училище „Любомир Пипков“ и отделение от Националната гвардейска част.

6-May-2012-Novo-selo_1

По  традиция в поклонението на българското военно гробище в Ново село се включват граждани, политици и общественици от България и Македония. Поклонението започва в 12.00 часа местно време със заупокойна молитва, водена от първойерарха на Македонската православна църква, Негово Блаженство архиепископ Стефан и Струмишкия митрополит Наум.
От 2006 година в обновеното със средства на д-р Милен Врабевски българско военно гробище се oрганизират военни и религиозни церемонии за отдаване на  почит към загиналите български войници. Във връзка с голямата историческа годишнина – 100 години от началото на Първата световна война, през 2014 година със средства на Фондация Българска Памет в българското военно гробище в Ново село – Струмишко беше изградено соларно осветление и бяха поставени пилони за знамена и Георгиевски кръстове върху оградата на гробището.

6-May-2012-Novo-Selo

Фондация Българска Памет цели да превърне инициатива на поклонението в Деня на храбростта – 6 май в добър пример за възпитание на младото поколение в духа на родолюбивите ценности и на добросъседските отношения в перспектива на общото европейско бъдеще на България и Македония.