Час по родолюбие в Свиленград с д-р Врабевски, проф. Павлов и проф. Митев | Фондация Българска Памет
img

Час по родолюбие в Свиленград с д-р Врабевски, проф. Павлов и проф. Митев

 

Необикновен „Час по родолюбие“ имаха учениците от СУ „Д-р Петър Берон“ в Свиленград по инициатива на „Военен клуб“ гр. Харманли и Фондация „Българска памет“. Той бе посветен на 200-годишнината от рождението на хаджи Станьо Врабевски, съратник на Апостола на свободата и председател на Тетевенския революционен комитет. Учениците имаха възможност да посрещнат един от наследнците му – д-р Милен Врабевски, учредител и председател на Фондация „Българска памет“, чиято родолюбива дейност е пример за най-младите.

По покана на д-р Врабевски в свиленградското училище пристигнаха и проф. Пламен Павлов, преподавател във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, публицист, водещ на предаването „Час по България“ и проф. Пламен Митев, преподавател в Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и член на Управителния съвет на Общобългарски комитет „Васил Левски“.

Присъстващите младежи с интерес слушаха увлекателните слова на историците за дейността на Апостола в Тетевенския край, както и за приноса в освободителното дело на хаджи Станьо Врабевски, човек с неизмеримо за времето си богатство, избрал „страшния, но славен“ път на борбата за свобода. Изправен пред съда след обира в Арабаконашкия проход, на въпроса „Какво ти трябваше, нали всичко си имаш?“ патриотът отговаря „Свобода на България ми трябва…“. Всеки от участниците в срещата получи екземпляр от книгата „Хаджи Станьо Врабевски и Тетевенският революционен комитет“, автори на която са проф. Пламен Павлов и проф. Пламен Митев.

Учениците от СУ „Д-р Петър Берон“ представиха дейността на клуб „Млади възрожденци“. Те изразиха благодарност към своите гости за тяхната последователна родолюбива дейност и вълнуващия разговор.

Часът завърши с възрожденска песен, общи снимки, автографи и обещание за нови срещи. Рисунки на петокласничката Жени Култукова и осмокласника Георги Костадинов бяха поднесени от директора на училището като символичен дар на радетелите на българския дух.