Хуманоиден робот откри семинара по „Роботика и дигитални умения“ пред 250 деца в Струмица | Фондация Българска Памет
img

Хуманоиден робот откри семинара по „Роботика и дигитални умения“ пред 250 деца в Струмица

Повече от вълнуващо протече първият интерактивен семинар по роботика и дигитални технологии в гр. Струмица, Р. Македония, по инициатива и с финансиране на д-р Милен Врабевски и Фондация „Българска памет“. Над 250 младежи от Струмица и Делчево се запознаха с хуманоидния робот от България – НАО, построиха и програмираха свои автономни роботи и получиха безценни знания за дигиталния свят, криптовалутите и 3D принтерите. 

Семинарът в Струмица е част от дългогодишните инвестиции на д-р Милен Врабевски за професионални и образователни перспективи за сближаване на хората от двете страни на границата. Целта на инновативния форум е да насърчи младежите да усвоят компетенциите на XXI век за да бъдат конкурентни, гъвкави и успешни в обединена Европа.  

Специален гост на събитието бе кметът на гр. Делчево, Р. Македония, Горан Трайковски, който отправи поздрав към всички участници и си пожела да има повече подобни съвместни инициативи, които да подготвят на практика младите хора от региона за тяхното общо европейско бъдеще.

Сред лекторите, които потопиха децата в света на високите технологии, бяха Диман Михнев, един от създателите на Робо лига България, както и финансовият експерт Бисер Манолов, който запозна младежите с основни понятия от сферата на блокчейн технологията и криптовалутите.

Темата на семинара бе побрана така, че да даде насока на учениците кои са уменията, които ще им послужат като ключ към професиите на бъдещето. Тя кореспондира и с един от четирите приоритета на Българското евро председателство през 2018 г., а именно „Цифрова икономика и умения на бъдещето“.

Очаквайте още снимки!