Фондация „Българска памет“ подкрепя честванията на 20-годишнината на Дружеството на банатските българи в България | Фондация Българска Памет
img

Фондация „Българска памет“ подкрепя честванията на 20-годишнината на Дружеството на банатските българи в България

Д-р Милен Врабевски е основен спонсор на честванията на 20-годишнината на Дружеството на банатските българи в България „Фалмис“. Във връзка с отбелязването на годишнината ще се проведе научна конференция на тема „Банатските българи – преди и сега“, организирана от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН и Дружеството на банатските българи в България. Целта на конференцията е да бъдат анализирани, дискутирани и популяризирани различни аспекти от историята, културата и идентичността на банатските българи, както в миналото, така и в наши дни. В тематичния обхват на конференцията попадат особеностите на многобройните общности на банатските българи в Румъния, Сърбия и България, както и навсякъде по света; ситуирането им в контекста на процесите на европейска интеграция и глобализация от последните десетилетия на ХХI в. Конференцията ще се проведе в Етнографския институт, зала № 19.

20-годишнината от създаването на Дружеството на банатските българи в България „Фалмис“ ще бъде отбелязана и с голям концерт „Фалмис“ и приятели“ на 26 януари от 19:00 ч. в Сити Марк Арт Център, на бул. „Янко Сакъзов“ 30. Концертът ще се проведе с финансовата и организационната подкрепа на Фондация „Българска памет“. В него ще участват танцов състав „Фалмис“, ансамбъл „Палукенка“ от Стар Бешенов, Румъния, танцов състав „Тракия“ от с. Бабата, Украйна, както и всички приятели на „Фалмис“,  които са заявили желание за участие. На концерта ще бъде сътворена магията на това, което крепи връзката между българите навсякъде по света. Вход свободен!