Фондация Българска Памет обучава вдъхновителите на Европа | Фондация Българска Памет
img

Фондация Българска Памет обучава вдъхновителите на Европа

Фондация „Българска памет“ стартира семинар на тема „Изграждане на споделени ценности и компетентности в младите чрез социално предприемачество и екология“. В него са включени 60 младежи –  по 20 от Албания, Молдова и България.

Една от основните цели на Фондация „Българска Памет“ е осъществяване на съвременната идея за национална идентичност в перспективата на европейската принадлежност на България и равнопоставеност на диалога между културите.

„Темите са изключително интересни за младите хора. Голяма част от проектните идеи на фондация „Българска памет“ идват като инициатива от младите хора. Защото това е фондация, която работи за и с младите хора, в отговор на техните потребности, в отговор на техните очаквания. Значителна част от темите, които реализираме и благодарение на програма „Еразъм+“, са в отговор на стратегическата визия на ЕС до 2050 година да бъде дигитално положителен и климатично неутрален континент“, заяви в интервю за Радио Пловдив Моника Панайотова от Фондация „Българска памет“ и бивш евродепутат.

Целта на семинарите на Фондация „Българска памет“ е младите хора да развият аналитично мислене и да придобият умения на бъдещето, които ще са свързани с професиите на бъдещето. Статистиката показва, че 65 % от сегашните ученици ще работят професии, които днес още не съществуват.

Младите хора могат да подпомогнат добросъседството и сътрудничество в модерния сват

„Те са важни участници в този процес и трябва да бъдат включвани на много ранен етап. Затова чрез проектите на фондация „Българска памет“, се опитваме да създаваме усещането за заедност в младите хора. Искаме да ги превърнем във вдъхновители за цяла Европа чрез сътрудничество“, каза още Моника Панайотова.

Политиците в България не трябва да живеят като героинята от „Сляпата Вайша“ на Георги Господинов

„Знаете, че героинята с едното око гледа в миналото, а с другото далеч в бъдещето. И е неспособна да живее в настоящето. Това трябва да бъде преодоляно. Трябва да живеем в настоящето, да сме способни да взимаме отговорните решения днес, което е в основата на едно бъдеще“, коментира още Панайотова.

Цялото интервю с Моника Панайотова можете да чуете в звуковия файл.

Линк към звуковия файл

Източник: bnr.bg

 

* Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Тази публикация отразява само личните виждания на нейния автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в нея информация.