Фондация „Българска памет“ изпрати 11 ученици в ЦЕРН | Фондация Българска Памет
img

Фондация „Българска памет“ изпрати 11 ученици в ЦЕРН

Екип от единадесет ученици от 10, 11 и 12 клас начело с носителя на почетния приз „Учителят будител на 2017 година“ – г-жа Силвия Захариева, преподавател в МГ „Д-р Петър Берон“ взеха участие в учебна визита в ЦЕРН, която бе подпомогната от д-р Милен Врабевски и Фондация „Българска памет“. Визитата се проведе от 30 октомври до 3 ноември 2017г.

Младежите подготвят научно-изследователски проекти, свързани с изследването на елементарните частици и изкуствения интелект. Във връзка с работата си по проектите учениците се запознаха и посетиха експеримента Атлас, лабораторията Изолде, компютърния център на комплекса, демонстрационните зали на музея по физика на частиците Микрокосмос, както и кълбото на науката и иновациите Глоуб.

Голям интерес предизвика и посещението на творческата лаборатория за новаторски идеи Idea square. Екипът проведе и експеримент за ловене на космически частици в облачна камера в ученическата лаборатория на ЦЕРН. Срещите и дискусиите със специалисти и учени, които работят в ЦЕРН, обогатиха посещението на това място, където се твори наука.