Фондация “Българска Памет” за пореден път дари за хората в Мала Преспа | Фондация Българска Памет
img

Фондация “Българска Памет” за пореден път дари за хората в Мала Преспа

 

Поредно голямо дарение на фондация “Българска Памет” и д-р Милен Врабевски беше направено в албанската община Пустец в историческия район Мала Преспа. От векове там живеят много българи. Те са носители на старото звучене на езика ни. Сградата на общината в село Пустец вече е обновена, дарението включва изцяло нови мебели и компютри за администрацията.

Отвесни зелени склонове, обшити с каменни стени, огледани в Преспанското езеро. Това е първото ни впечатление. Вит път ни водеше към село Пустец. Ако бяхме объркали посоката, щяха да ни упътят на български език.

“Още от десети век хората говорят български, стария език!”, възкликва Селим Ходжай, почетен консул на България в Албания.

От десет века села по тези била и възвишения носят български имена. В тях живеят българи. Хора, които пазят обичаите ни, пазят традициите и историята ни. Пред общината в Пустец се бяха събрали много хора в очакване кметът да приеме дарението.

“Дарението е под формата на 25 компютъра и 25 монитора, цялото нужно оборудване, 44 бюра, 44 маси, 44 стола” разказва Александър Петров, фондация “Българска Памет”.

“Това дарение съвпада с приключването на реконструкцията на сградата на общината. Това е голяма помощ за нас, тъй като възможностите ни като община са ограничени, помощта е добре дошла”, каза Пали Колевски, кмет на община “Пустец”.

“Фондация “Българска Памет” се превърна в може би един от най-големите инвеститори в района”, коментира Ивайло Киров, посланик на България в Албания.

Дейността на д-р Милен Врабевски и на фондацията в Албания има дълга история.

“Той беше човекът, който помогна за признаването на българското малцинство през 2017 година”, спомня си Софика Мале, фондация “Българска Памет”.

“С помощта пак на фондация “Българска Памет” ние отворихме неделни училища, където децата по желанието на техните майки и бащи, изучават български”, каза Димитри Никола, председател на дружеството за българо-албански отношения.

Животът на хората от района винаги е бил свързан с приказното Преспанско езеро. Рибар ни качи на лодката си и отплавахме към остров Мали град. Мястото според легендите се свързва с цар Самуил. Точно на входа на пещера, намираща се над каменистия бряг има църква от 14-и век. Това място ти подарява истинско приключение от дух и красота!

 

Източник: БНТ