Фондация Българска Памет дари медицинска апаратура и консумативи на болници в две албански села с преобладаващо българско население | Фондация Българска Памет
img

Фондация Българска Памет дари медицинска апаратура и консумативи на болници в две албански села с преобладаващо българско население

Поредно дарение за албанския регион Мала Преспа, населен предимно с българско коренно население, направиха д-р Милен Врабевски и неговата Фондация Българска Памет.

След като през 2020 фондацията дари на обл. Мала Преспа линейка, пожарна кола и високопроходим автомобил за социален патронаж, сега дарението отново е насочено към подобряване качеството на медицинското обслужване в региона. Този път обект на дарението са двата медицински центъра в областта в с. Пустец и с. Долна Горица, които освен огромно количество консумативи от първа необходимост, получиха още оборудвани чанти за спешна помощ, два климатика, както и най-голямата необходимост в региона – професионален биохимичен анализатор за разчитане на кръвни изследвания.

“За да си направят пълни кръвни изследвания, до момента хората в областта, които са предимно възрастни и трудноподвижни, трябваше да пътуват до близкия голям град. Биохимичният анализатор, който даряваме ще обезпечи тези нужди на местните, като ще им позволи да правят кръвните си изследвания в двата близки медицински центъра в областта – в с. Пустец и с. Долна Горица”, споделят от екипа на Фондация Българска Памет

 Фондация Българска Памет ще дари на медицинските центрове и два професионални апарата за кръвно.

Припомняме, че през месец август, отново по инициатива и финансиране на Фондация Българска Памет, в с. Пустец, обл. Мала Преспа едни от най-изявените български лекари проведоха безплатни профилактични кардиологични прегледи на местното население с помощта на модерна апаратура. Медицинският екип бе сформиран от световнопризнатия български кардиолог проф. Иво Петров, а в рамките на два дни бяха прегледани 220 човека.

“Мала Преспа е един от най-бедните райони в Албания. Хората в деветте села в региона нямат достъп до профилирана здравна грижа, а за 5000-те жители в местността се грижат само двама общопрактикуващи лекари в два медицински центъра – в с. Пустец и с. Долна Горица. След посещението ни там видяхме от колко много консумативи и апаратура се нуждаят двете поликлиники и веднага организирахме дарението, за да може час по-скоро местните да получат това, от което имат най-спешна нужда. Призоваваме и българската държава да отправи поглед към хората в Мала Преспа”, допълват от Фондация Българска Памет.

 Д-р Врабевски от години инвестира лични средства в райони с българско население в Албания. Вече повече от 16 години той организира и финансира образователни семинари, които да събират младите хора от България, Албания, Украйна, Молдова, Северна Македония и Сърбия на едно място, предоставяйки им достъп до кариерно развитие и професионална ориентация в България, семинарни и други занятия с директни ползи за тях във високотехнологичния XXI век. Обученията включват роботика, кибернетика, програмиране и други.

Д-р Милен Врабевски и фондация “Българска памет имат ключова заслуга за инициирането и организацията на целия процес по признаването на българското малцинство в Албания през 2017 г. – нещо, което коренното българско население в страната очаква от 1934 г.

През 2020 с финансиране на д-р Врабевски е ремонтиран водопроводът в с. Туминец, благодарение на което е възстановено 24-часовото водоснабдяване в две от деветте села в област Мала Преспа.

Благотворителните дейности на фондация „Българска памет в Албания продължават с обзавеждането и оборудването на училищна библиотека, учителска стая и модерен компютърен кабинет в училището в Пустец. В момента в него се обучават деца от деветте села на общината.

След сигнал от д-р Врабевски и фондация „Българска памет за липсата на асфалтиран път между албанското село с българско население Връбник и град Билища през 2021 г. България отпуска бюджет за реконструирането му.