Фондация „Българска памет“ възстанови паметника на „Независимостта на България“ | Фондация Българска Памет
img

Фондация „Българска памет“ възстанови паметника на „Независимостта на България“

Паметникът на „Независимостта на България“, разположен пред Националната художествена галерия, бе напълно и изцяло реставриран по инициатива и със средства на Фондация „Българска памет“. Възстановяването на националния символ отне 7 дни на реставратора Калин Тодоров.

Преди реставрационните дейности, които предприехме, част от плочите на паметника бяха отделени от основата. На множество места по повърхността на камъка имаше петна и корозионни елементи. Надписите на каменните плочи бяха нечетими. По бронзовата пластика бе започнала активна корозия, като на места тя бе отделена от основата. През напуканите и разрушените фуги се е просмукваше влага, спомогнала за механичното разрушаване на цялата конструкция.

Ето защо експертът реставратор се погрижи за укрепването на всички отделени плочи и на бронзовия релеф. Фугира и отстрани повърхностните замърсявания и обработи корозиралите детайли по бронзовият релеф и венеца. Той възстанови всички надписи върху паметника и нанесе и антиграфитна защита, която да предпазва монумента.

Сега паметникът отново озарява центъра на столицата, за да ни напомня за един от най-важните исторически моменти в българската история.

Бронзовият релеф е дело на скулптура проф. Георги Чапкънов. Той изобразява тържеството на хълма „Царевец“ при обявяване Независимостта на България на 22 септември 1908 г.  Конструкцията е облепена с гранитни плочи. В подножието на гранитния блок е положен лавров венец, под който са изписани думите „Да живее свободна и независима България“.