Д-р Врабевски: Фокусът ни през 2013 г. ще бъдат Моравската мисия и Спасяването на българските евреи | Фондация Българска Памет
img

Д-р Врабевски: Фокусът ни през 2013 г. ще бъдат Моравската мисия и Спасяването на българските евреи

През 2013 г. се навършват 1150 години от Моравската мисия и 70 години от спасяването на българските евреи. Точно тези две събития ще имат основен фокус през следващата година за Фондация Българска Памет. Това обяви нейният председател д-р Милен Врабевски в предаването „Под лупа“. Той сподели още, че през тази година фондацията е разширила своята дейност и се надява да продължи в същия дух и в бъдеще.
Интервю на Николай Лефеджиев

– Здравейте, г-н Врабевски. През 2011 г. Българския дарителски форум Ви избра за личност на годината, допринесла за благотворителността. Тази година фондацията “Българска памет” продължава със своите проекти. Разкажете ни кои бяха приоритетите Ви през 2012 г.?
– Тази година за пореден път бе учредена тази награди и аз имах честта да я връча на следващия поред – американска фондация. Мащабите вече се променят и можем да се сравняваме с някои от нашите западни партньори. Станахме част от Clinton Global Initiativ (Клинтън глобъл инишитив), което е огромно признание. Ние имаме богата програма в четири направления – борба с демографската криза, реинтеграция на българската диаспора, опазването на българската култура и историческо наследство и най-вече реализация на младите хора, което означава директни инвестиция в икономика на знанието, в техните кариери и развитие. Важна роля имат нашите „ребългаризационни“ семинари, които са културно-образователни събития и обхващат около 500 деца в области на България, където държавата няма възможност да помогне, включително и българчета от близки държави – Македония, Сърбия, Молдова, Украйна. В България основният ни акцент е върху Родопите, както и върху смесените региони в североизточната част.

VARNA-Apr-20121

Участници в Пролетния семинар на фондацията в град Варна

– Споменахте, че сте поканени да станете част от Глобалната инициативата на Бил Клинтън. Знам, че той лично Ви е поканил. Разкажете малко повече.
– На 23 април лично президентът Клинтън ни изпрати писмо. На база направеното досега от фондация „Българска памет“ ни покани за сътрудници и редовни членове в организацията му Глобалната инициатива на президента Клинтън. Вече имахме възможност да се свържем с американски партньори за развитие на общата ни дейност в бъдеще. В Клинтън глобъл инишитив от Източна Европа има само 6-ма редовни членове от общи 190 за целия свят. Четирима сме българи. На редовната среща тази година бяха личности от всички сфери, обединени от общата идея, че на Земята ние не живеем по отделно и трябва да работим заедно, защото можем повече. Фокусът беше да се направят проекти в полза на човечеството на стойност 2 млрд. долара, които да покрият население от 22 млн. души за борба с нелечими болести, за удължаване на човешкия живот, борбата с глада в Африка. Имаме надежда, че постепенно ще можем да обърнем погледа и към Източна Европа. За нас това е от първостепенно значение. Надявам се, че с останалите българи ще можем да направим интересни и добри неща за България. Моята собствена инициатива в рамките на глобалната формация е продължение на една от програмите на фондация „Българска памет“ за кариерно развитие на млади хора от определени региони. Аз финансирам в 10 града в Западните Родопи кандидат-студентски курсове, които обхващат няколкостотин младежи. Официалните резултати от тази програма ще са готови септември месец следващата година. Това членство ни дава изключително много възможности за поставяне на правилните фокуси.
– Можем ли да сравним приоритетите на глобалните филантропи и на хората, които даряват в България?
– При нас фокусът са регионални проекти, което е много добре. Имаме нужда да си върнем вярата във собствените възможности, да се повиши самочувствието ни. Направеното от българските дарители, което не е малко, е от особено голямо значение в момента.В тритомника, посветен на българските дарители, можем да видим в какъв мащаб са действали нашите прадеди от Възраждането насам и ние сме длъжни да бъдем техни достойни последователи. Колегите от Америка имат всеобхватни възможности, разполагат с много повече средства. Американските инвеститори могат да ни бъдат за пример – те винаги първо инвестират в собствената си среда, а после тръгват да помагат и на другите. Това е примерът какво ни предстои на нас и как трябва да го направим.
– В началото на ноември президентът Росен Плевнелиев откри традиционния семинар на фондация „Българска памет“ във Варна. Взаимодействието с държавните институции за национално отговорните инициативи на Фондацията как върви?
– Преди време започнахме инициативата „Искам бебе“ и финансирахме 25 семейства за асистирана репродукция, родиха се 17 бебета. Сега вече има такъв държавен фонд. Нашата фондация се самоиздържа, не получава средства от бюджета или евросубсидии. Когато дадена инициатива стане държавна, тогава виждаме наградата. Виждаме разширението в държавническото мислене в положителна посока –мисълта за човека. Сега един наш семинар, в случая този във Варна с 200 деца от Македония, Молдова, Украйна и Западните Родопи показа колко е важно да се грижим за децата си, да им показваме правилното развитие в живота, възможностите на съвременна България в рамките на ЕС и да разберат, че те държат съдбата си в ръцете си, че са нужни минимални усилия, за да се реализират. Този семинар е емблематичен за нас. Правим три такива на година. Радваме се на все по-голямата подкрепа от страна на държавата. Тази година през февруари първата ни съвместна инициатива с президента Плевнелиев бе за осигуряване на транспорт – бе предоставен президентския самолет и 100 деца от Сърбия, Македония, Молдова, Украйна и Западните Родопи посетиха Европарламента в Брюксел. Там имахме възможност да защитим тезата, че кирилицата е българска азбука. Всички тези деца вече разбират важността на България и възможностите, които тя дава. Те получават допълнителна мотивация да свързват живота си с България. Разнообразието на инициативи във фондация „Българска памет“ е доста голямо- освен регулярните посещения в Брюксел, семинарите във Варна, организираме и честванията на някои национални празници с наши съседи. Например 6 май празнуваме съвместно с македонските ни приятели в Ново село, където с наши средства преди 6 години бяха възстановени български военни гробища. Всяка година ние сме там, не само за да покажем почит и уважение към българските военни, но и да покажем, че в рамките на ЕС могат стават чудеса. Това са точно тези съвместни чествания, които са изискване в ЕС за добросъседски отношения. Охридксият и Струмишки митрополит заедно с още петима македонски свещеници водят литургията на този ден, което е изумителен жест , който се прави само за държавни лица. Това означава, че сме надмогнали някои грешки от миналото и можем да търсим общ успех в бъдеще. Наш приоритет е и разбиране на важността на Коридор номер 8 от Адриатика до Украйна и Молдова. Той свързва цялата български диаспора по нейния най-важен диагонал чрез икономическия фактор. Надяваме се да успеем със съвместно честване с държавните институции на 1150- годишнината от Моравската мисия и на 70-годишнината от спасяването на българските евреи.
– Освен благотворителността тази година имахте и други положителни емоции – издадохте албум Power of mind „Силата на ума“. Текстът, музиката и аранжиментът са Ваши, а песните са изпълнени от легендарния Джон Лоутън. Как се приема албумът по света?
– Основната ми гордост е, че хората разбраха, че това е изцяло български проект. Това е част и от целта на фондация „Българска гордост“ – да създаваме подобни проекти. Първата крачка се оказа изключително успешна, което е много мотивиращо. Джон Лоутън е професионалист, неговият глас се харесва и цени и неговите фенове разбраха, че зад албума стои една българска организация. Българското доминира. Първият ни сингъл се изкачи до трето място в някои класации, а целият албум е вторият най-продаван в рамките на световните рок сцени. Сега разширяваме нашата културна организация „Intelligent music” с нови инициативи, планирали сме нови проекти, смятаме да поканим още рок звезди.
– Какво предстои през 2013 г.?
– Продължаваме със семинарите, кандидат-студентските курсове, езикови курсове, такива за преквалификация, изложби ще гостуват на много места. Акцентът през следващата година ще е Моравската мисия и спасяването на българските евреи, защото никой не знае, че фашистът Габровски е издавал визи на евреи да дойдат в България, за да се спасят. Има много неща, които трябва да се кажат, за да не се импровизира с нашето историческо минало. Имаме една достойна история, която трябва да уважаваме.