ФИНАЛЪТ: XXII Пролетен семинар | Фондация Българска Памет
img

ФИНАЛЪТ: XXII Пролетен семинар

На финала на XXII Пролетен семинар на Фондация „Българска памет“ 200 българчета от историческата ни диаспора си пожелаха да се върнат отново в България, за да получат образование и възможности за реализация. Тазгодишният пролетен форум предложи на подрастващите вдъхновяваща, но в същото време практически насочена програма, фокусирана върху успешното им бъдеще, което е неизменно свързано с развиването на дигитални компетенции.

Целта на 5-дневния семинар е да запознае младежите с професиите на бъдещето и компетенциите, които ще са им нужни, за да бъдат конкурентоспособни и успешни, а именно презентационни умения, ефективна работа в екип, IT предприемачество, създаване на качествено онлайн съдържание, дигитален маркетинг, познания по роботика, изкуствен интелкет и криптовалути.

По време на семинара към децата бе отправено предизвикателство в екип да заснемат и монтират видеоклипове на тема „Бъдеще“. Впечатляващите награди – 3 GoPro 5 камери, 3 мини дрона и 3 портативни тонколони JBL, осигурени от д-р Милен Врабевски, мотивираха над 100 деца да се включат в креативната надпревара. Победителите във видеоконкурса бяха наградени от Веси Ангелова, представител на Европейската комисия в България.

ХХII Пролетен семинар „Силна национална идентичност – силна европейска идентичност“ се провежда за 11 поредна година, събирайки във Варна младежи от българската диаспора в Молдова, Украйна, Македония, Албания, Румъния, както и деца от Западните Родопи и района на Тервел. Форумът е пример за реална и ефективна европейска интеграция. По време на семинара младежите общуват на български език, който е основа за създаването на посланици на евроинтеграцията в страните от Източното партньорство и Западните Балкани.

Ежегодният форум на Фондация „Българска памет“ се осъществява в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България, Община Варна и Фондация „Ханс Зайдел“ .