ФБП отбелязва 151 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа с издаването на уникална книга | Фондация Българска Памет
img

ФБП отбелязва 151 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа с издаването на уникална книга

Днес отбелязваме 151 години от отекването във вечността на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа и последната им битка, която се случва на 18 юли 1868 г. при връх Бузлуджа.

В памет на героизма на нашите деди, съвместно с научен колектив, предвождан от проф. Пламен Павлов (ВТУ) и проф. Пламен Митев (СУ) издаваме научния сборник „Обединената чета на Хаджи Димитър и Стефан Караджата (1868 г.)“. В него читателите ще открият непубликувани документи и снимки, ще научат интересни и непознати факти от живота и делото на двамата войводи и храбрите им четници. Книгата съдържа 25 научни разработки от провелата се година по-рано в СУ „Св. Климент Охридски“ Национална научна конференция по повод 150-годишнината от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Книгата се издава благодарение на Фондация Българска Памет и д-р Милен Врабевски и е налична в по-големите регионални библиотеки в страната.