Учени от цял свят се събраха във Велико Търново на международна конференция в чест на 60-годишнината на проф. Пламен Павлов | Фондация Българска Памет
img

Учени от цял свят се събраха във Велико Търново на международна конференция в чест на 60-годишнината на проф. Пламен Павлов

Международната научна конференция „България, българите и светът“ в чест на 60-годишния юбилей на проф. Пламен Павлов събра във Велико Търново над 100 учени от България и света. Научният форум е посветен на темата „Владетел, държава и църква в Средновековните Балкани” и ще се проведе между 26-28 октомври в Старопрестолния град.

Събитието се осъществява с подкрепата на Фондация „Българска памет“ и Община Велико Търново, а организиатори са Исторически факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Центърът за медиевистични изследвания – ВТУ.

Официалната церемония по откриването на научната конференцията се проведе в Аулата на Великотърновския университет в присъствието на инж. Даниел Павлов, кмет на Община Велико Търново, акад. Васил Гюзелев, доц. д-р Димитър Димитров, зам.-ректора на ВТУ, доц. д-р Николай Кънев, вр.и.д. декан на ИФ на ВТУ, доц. д-р Иван Лазаров, ръководител катедра „Стара и средновековна история“ в ИФ на ВТУ и юбиляра проф. Пламен Павлов. Той получи множество поздравителни адреси от университети и институции от цяла България и чужбина, доказателство за високото му международно признание.

„Всички трябва да се гордеем с историци, които ни връщат към корена и към величието на България и българите“, заяви в поздравителния си адрес инж. Даниел Панов, кмет на Велико Търново.

„За мен бе истинско удоволствие да подкрепя такъв стойностен и значим научен форум. Важно е да отдаваме заслужена почит и уважение към онези хора, които са посветили живота си в името на българската история и това тя не просто да бъде съхранена за поколенията, а да бъде предадена истинно, ерудирано и обективно. Именно такава изключителна личност е проф. Пламен Павлов“, сподели д-р Милен Врабевски.

Сред световноизвестните историци и медиевисти, които ще изнесат своите научни доклади по време на конферецията са акад. Васил Гюзелев, проф. Мирослав Лешка от Полша, проф. Патрик Льокак от САЩ и др. Форумът ще продължи до 28 октомври в залите на „Институт Конфуций“.