Успешно завърши юбилейният XXV Есенен семинар на Фондация Българска Памет | Фондация Българска Памет
img

Успешно завърши юбилейният XXV Есенен семинар на Фондация Българска Памет

Успешен финал на XXV-ото издание на ежегодния Есенен семинар на Фондация Българска Памет. Той се провежда за 13 поредна година по инициатива и с финансиране на д-р Милен Врабевски, председател на фондацията. Във форума взеха участие 200 младежи от диаспората ни в Молдова, Украйна, Албания, Сърбия, Р. Северна Македония, както и от региона на Западните Родопи и Тервел. Форумът се осъществява в партньорство с Община Варна, Представителството на Европейската комисия в България и фондация „Ханс Зайдел“.

Тази година семинарът се проведе под мотото „Европейско, дигитално и устойчиво бъдеще в ръцете на младите“. В рамките на 5 дни младите хора се срещнаха с вдъхновяващи личности и топ специалисти от различни обществени и бизнес сфери, които чрез личния си пример, знания и опит ги мотивираха да не спират да се развиват, да работят за своя успех и за успеха на обществото, в което живеят.

Младежите създадоха нови приятелства и познанства със своите връстници, имаха възможност да общуват, да се опознаят, да градят мостове, а не прегради помежду си, както те самите споделиха.

Към младите хора бе отправено предизвикателство от Фондация Българска Памет в екип да създадат късометражно видео на тема „Нашето европейско бъдеще“. В конкурса се включиха рекорден брой участници. Посланията, които отправиха те чрез своите филмчета бяха искрени и ясни. Младежите от Молдова, Украйна, Албания, Сърбия, Р. Северна Македония и България заявиха твърда си позиция, че искат да живеят заедно в мир и разбирателство, с уважение и разбиране един към друг, с грижа към природата и с мисъл за бъдещето на Европа. Фондация Българска Памет отличи трите най-добри видеа с награди за екипите, които са ги създали.

Само след месец предстои още един 5-дневен форум, организиран и съфинансиран от Фондация Българска Памет по програма „Еразъм +“. Младежкият обмен ще се проведе в София и в него ще участват 60 деца от България, Р. Северна Македония и Молдова. Неговата цел е да насърчи критичното мислене, инициативността и споделянето на фундаменталните ценности у младежите като развие тяхната медийна грамотност, дигитални и граждански компетенции.