Успешен финал на проекта „Изграждане на споделени ценности и компетентности в младите чрез социално предприемачество и екология“ | Фондация Българска Памет
img

Успешен финал на проекта „Изграждане на споделени ценности и компетентности в младите чрез социално предприемачество и екология“

Успешно приключи семинарът на Фондация Българска Памет „Изграждане на споделени ценности и компетентности в младите чрез социално предприемачество и екология“, съфинансиран по програма „Еразъм + ”Ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани”.

 

Петдневното събитие събра 60 младежи от България, Молдова и Албания, на които им предстои кандидатстване във висши учебни заведения.

 

В последния ден от семинара, участниците се срещнаха с д-р Моника Панайотова, член на Консултативния съвет на ФБП, която предсатви пред младежите устойчивите цели на ООН, поставяйки фокус върху предизвикателството на климатичните промени и породената от тях нужда от радикална транформация в икономиката и обществото и готовността на ЕС да бъде двигател на тази трансформация. Д-р Панайотова насочи вниманието на младите участници към отговорността на всеки един от нас в този процес, след като основна част от презентацията й бе посветена на философията на Ивон Шуинар и вдъхновяващия пример на създадената от него компания “Патагония”, която е изградена върху принципа, че “Всеки един от нас е част от проблема, но може да бъде и част от решението”. Компанията отделя 1% “данък Земя”, отчисляващ 1 процент от продажбите й за опазване и възстановяване на природата.

В рамките на обмена, участниците преминаха през интерактивни предизвикателства и обучения, създадоха нови и приятелства, изградиха споделени ценности и възгледи и имаха възможност да се срещнат с вдъхновяващи личности, сред които Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Институт за икономическа политика, Александър Куманов, член на Управителния съвет на “Социалната чайна”, Меглена Антонова, ръководител кампании, Greenpeace – България, Борис Колев, сериен предприемач, основател и изпълнителен директор на CSR Bulgaria и Д-р Моника Панайотова, член на Консултативен съвет на Фондация Българска Памет.

Чрез своя личен пример и опит лекторите мотивираха участниците винаги да се стремят към нови знания и да подхождат към всяка ситуация с проактивност и креативност.

„Много се радвам, че успях да бъда част от този семинар. Създадох нови приятелства и получих знания и идеи, които нямам търпение да приложа занапред“, коментира Валентин от Албания след края на събитието, а Ирина от Молдова сподели: „Тези събития са много важни за нас – срещаме се с големи личности, които споделят с нас опита си, защото вярват, че ние сме бъдещето – да виждаме вярата им в нас ни мотивира много. А България е уникална страна!“

Младежите проявиха голяма доза изобретателност по отношение на отправените предизвикателства от организаторите и работата по групи, а на финала на семинара получиха и сертификати за участие.

 

* Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Тази публикация отразява само личните виждания на нейния автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в нея информация.