Успешен втори ден от двустранната регионална среща на директорите от България и Р. Северна Македония | Фондация Българска Памет
img

Успешен втори ден от двустранната регионална среща на директорите от България и Р. Северна Македония

Вторият ден от двустранната регионална среща на директорите от основните и средни училища от Р. България и Р. Северна Македония премина в интересни и конструктивни дискусии между ръководителите на учебните заведения от двете страни на границата.

Те очертаха предизвикателствата, които срещат в работата си, както и предимствата и успешните практики, които си струва да бъдат следвани и прилагани в образователния процес. Акцент в дискусията бе и трансграничното сътрудничество между училищата от Р. България и Р. Северна Македония. В рамките на форума се родиха идеи и предложения за съвместни проекти, които да развият в по-голяма степен партньорските взаимоотношения между образователните институции от двете страни на границата и да се разгърнат в ефективна мрежа за сътрудничество с подкрепа от страна на ресорните министерства на двете държави.  

По покана на г-н Ивайло Златанов, началник на РУО – Благоевград, директорите от Р. България и Р. Северна Македония посетиха на място най-старото училище в гр. Банско НУ „Св. Паисий Хилендарски“ за обмяна на опит на терен. Те се запознаха с базата и добрите практики на училището, които са интегрирани в учебно-възпитателния процес. Любезен домакин на посещението бе г-жа Евгения Тренчева, директор на началното училище.

След посещението участниците във форума имаха възможност да разгледат забележителностите на гр. Банско.

Двустранната регионална среща на директорите от основните и средни училища от Р. България и Р. Северна Македония се организира и финансира от Фондация Българска Памет със съдействието на Министерство на образованието и науката на Р. България.

И през двата дни на форума Христина Попова от студио „500 маркера“ графично отразяваше всички акценти от двата дни на форума, които може да видите на изображението по-долу.