Тетевен отпразнува 140 години от Освобождението на България с историческа лекция и авторски есета | Фондация Българска Памет
img

Тетевен отпразнува 140 години от Освобождението на България с историческа лекция и авторски есета

На 1-ви март в заседателната зала на Община Тетевен се състоя историческа лекция на проф. Пламен Митев, а поводът за събитието е наближаващият национален празник – 3-ти март и отбелязването на 140 год. от Освобождението на България. Инициативата е подкрепена от председателя на Фондация „Българска памет“ д-р Милен Врабевски.

В своята лекция проф. Митев застъпи основни моменти от Руско-турската освободителна война и участието в нея на хилядите български опълченци, сред които се споменават имената на около 50 тетевенци. Професорът подчерта важната роля на тези храбри българи, които чрез своите действия значително са допринесли за победата над Османската империя и свободата на българския народ.

Програмата продължи с награждаването на участниците от конкурса за авторски есета на тема: „140 години от Освобождението на България“, в които младите писатели са представили уникалните си гледни точни и разсъждения по темата. Всички есета са оценени от специално съставена комисия, която определи и победителите. Участниците заели първо, второ и трето място получиха специални награди, а всички останали – грамоти за участие.

Специална презентация бе представена от Цонка Петкова – уредник на Градския исторически музей и учениците от СУ „Георги Бенковски“. Те изложиха подробни данни около живота и делото на голяма част от тетевенските опълченци, взели участие в Руско-турската война.

На събитието присъстваха кметът на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева, зам.-кметовете Борис Врабевски и Свилен Русинов, председателят на ОбС – Тетевен Мария Стойчева, множество ученици, учители, граждани и др. Приветствия бяха отправени от д-р Бояджиева и д-р Милен Врабевски.