С българско хоро в центъра на Варна младежи от диаспората ни закриха XXIV Пролетен семинар на ФБП | Фондация Българска Памет
img

С българско хоро в центъра на Варна младежи от диаспората ни закриха XXIV Пролетен семинар на ФБП

Българско хоро се изви в центъра на Варна по повод закриването на XXIV Пролетен семинар на Фондация Българска Памет. 200-те младежи от историческата ни диаспора в Молдова, Украйна, Албания, Македония, Сърбия и България отбелязаха финала на образователния форум, като си дадоха дума да се срещнат съвсем скоро отново тук в България. Младежите надписаха и раздадоха над 1000 картички и декоративни яйца с великденски пожелания за жителите на Варна и си направиха семейна снимка пред паметника на цар Калоян.

Събитието се осъществи по инициатива на Фондация Българска Памет в партньорство с Община Варна, Представителството на Европейската комисия в България и фондация „Ханс Зайдел“.

Образователният форум предостави на учениците възможност да усвоят различни знания и компетенции, свързани с дигиталното предприемачество, виртуалната реалност, 3D програмирането, наносателитите, създаването на видео съдържание, финансирането на собствен бизнес проект и много други. Бе обърнато специално внимание на тяхното личностно и професионално развитие.

„Искаме да покажем на тези млади хора как най-успешно да се възползват от начините за развитие, които Европейският съюз предлага. Желаем младите ни братя и сестри да свържат образованието и кариерното си развитие с България. В години на демографска криза тази диаспора е ключов наш стратегически резерв. Важно е обаче тези деца да са и достойни граждани в държавите, от които произхождат. Искаме да сме сигурни, че те ще могат успешно да допринасят и за развитието на собствените си общества по местоживеене“, сподели председателят на ФБП д-р Милен Врабевски.

В рамките на 5-дневния семинар младежите се срещнаха с успешни и вдъхновяващи личности от България, които са водещи предприемачи, новатори, дигитални специалисти, творци и лидери в сферата на науките и роботиката. Децата имаха възможност да им задават въпроси и да се мотивират от техните отговори.

Сред лекторите на семинара бяха Райчо Райчев (EnduroSat), Доброслав Димитров (Imperia Online), Добрина Чешмеджиева (БНТ), Михаил Стефанов (Мини Машини), Моника Панайотова (Inno Advisers, ФБП), Веселина Ангелова (ЕК в България), Ясен Георгиев (Институт за икономическа политика), Силвия Захариева (МГ „Д-р Петър Берон“, Варна) и др.