“Спасени през България” в Центъра за мир “Перес” в Тел Авив, Израел | Фондация Българска Памет
img

“Спасени през България” в Центъра за мир “Перес” в Тел Авив, Израел

СПАСЕНИ ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ е съвместна инициатива на Фондация Българска Памет и Българския културен център в Израел по случай 70-годишнината от спасяването на българските евреи и в памет на жертвите на Холокоста

В Центъра за мир „Перес“ в Тел Авив беше открита документалната изложба “Труден избор с голямо значение: съдбата на българските евреи – 1943”. Стотици документи и снимки от Държавните „Архиви“ съживяват историята за съдбата на спасените 48 398 български евреи и за 11343 мъченици от Вардарска Македония, Егейска Тракия и Пирот, изпратени в нацистките лагери на смъртта през 1943 година. Изложбата представя живота на еврейската общност в България, надигането на антисемитизма в Европа и чудотворната проява на гражданска добродeтел и човешка солидарност на българското общество в лицето на митрополитите Кирил и Стефан, на народния представител Димитър Пешев и на всички обикновени българи, защитили съгражданите си от еврейски произход.

В рамките на събитието СПАСЕНИ ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ бяха представени изследвания на архивите на български и израелски учени,  посветени на усилията на българската дипломация в навечерието на Холокоста. Въпреки официалната политика на българското правителство и действащите забрани през годините на Втората световна война българските дипломати Любен Златаров, Никола Пецев, Никола Ванчев и Хари Левенсон издават повече от 1 000 транзитни визи на много евреи от различни европейски страни, с което откриват пътя към тяхното спасение.
Дейността на българските дипломати  дипломати за спасяването на стотици  еврейски семейства е потвърдена от множество  документални свидетелства и от спомените на оцелели от преследванията. В действителност архивните документи за еврейската емиграция  в годините на Втората световна война съдържат информация за още много случаи на спасени през България в периода 1939–1944 г. и то не само към Палестина.

Гости на събитието бяха Н. Пр. г-н Димитър Михайлов, посланик на България в Държавата Израел, д-р Хаим Гертнер, директор на отдел „Архиви“ в Яд Вашем, представители на израелското външно министерство, представители на Държавна агенция „Архиви“, учени и общественици.

СПАСЕНИ ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ се организира с финансовата подкрепа на д-р Милен Врабевски – Европейски гражданин на 2013 година.

Следващото презентиране на този високо хуманен и световен уникален случай, именно български, се проведе на 11.11.2014 г. в Лос Анджелес, предстваянето на Спасението на Българските евреи и важни моменти от историята на България под наслов „Трудният Избор Който Води До Промяна – Съдбата на Българските Евреи 1943“, бе посетено най-вече от представители на еврейската общност. Лекции на експерти, прожекцията на документален филм и изложба продължиха близо три часа в залата на „Музея на Толерантността“ на една от най-авторитетните еврейски организации в света „Саймън Уайзента“.