“Спасени през България” | Фондация Българска Памет
img

“Спасени през България”

Съвместна инициатива на Фондация Българска Памет и Българския културен център в Израел по случай 70-годишнината от спасяването на българските евреи и в памет на жертвите на Холокоста.
Събитието ще бъде открито с представяне на документалната изложба на Държавна агенция „Архиви“ „Труден избор с голямо значение: СЪДБАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ – 1943“, в която са включени и материали от архива на Яд Вашем, Израел.
Изложбата разказва за съдбата на спасените 48 398 български евреи и за 11343 мъченици от Вардарска Македония, Егейска Тракия и Пирот, изпратени в нацистките лагери на смъртта през 1943 година. Подбрани от архивите документи и снимки представят живота на еврейската общност в България, надигането на антисемитизма в Европа и усилията на българската общественост за спасяването български граждани от еврейски произход.
Идеята на организаторите  е да поставят акцент и върху доблестното поведение на български дипломати, спасили с действията си хиляди европейски евреи, въпреки официалната българска власт в годините на Втората световна война. В рамките на събитието ще бъдат представени изследванията на  г-жа Ваня Гезенко (ДАА, София) и д-р Шломо Шеалтиел (Яд Яаари, Израел) за спасени чрез емиграция евреи,  транзитно преминали през територията на България,  благодарение на взаимодействието на световни хуманитарни организации и български дипломати.
Гости на събитието ще бъдат, общественици, политици, дипломати и представители  на академичната общност от България и Израел.
Инициативата се осъществява с финансовата подкрепа на д-р Милен Врабевски, Европейски гражданин на 2013 година и с любезното съдействие на Н. Пр. г-н Димитър Михайлов, посланик на България в Държавата Израел.

Официалното откриване – 18.30 часа на 19 декември, Peres Centre for Peace, Тел Авив

Untitled-2