Семинар в подкрепа на младежките политики за предприемачество и активен старт – “Компас” | Фондация Българска Памет
img

Семинар в подкрепа на младежките политики за предприемачество и активен старт – “Компас”

170 младежи от Благоевградска област участват в тридневен семинар на Фондация Българска Памет в рамките на проект „Комуникация за ориентиране на младите в политиките за активно стартиране – КОМПАС“. Инициативата цели да осъществи диалог между представители на публичните власти, неправителствения сектор, предприемачи и експерти по въпросите на младежта. Участниците са подбрани след проведен конкурс за есе на тема „5 идеи за моето развитие и развитието на моето населено място“.

2

Приветствие към участниците и организаторите на семинара, от името на г-жа Мария Габриел, зам. – председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент, прочете Айше Молла от град Якоруда

Проектът се реализира по ключова дейност „Подкрепа на политиките за реформиране” на програма „Еразъм+“ в продължение на инициативата „Силна национална идентичност – силна европейска идентичност“ на председателя на Фондация Българска Памет д-р Милен Врабевски, отличен през 2013 г. с „Гражданската награда“ на Европейския парламент: “Разчитаме на младото поколение, за да надделее позитивния и градивен подход в обществото. Това е най-силната мотивация за инициативите на фондацията ми, които през последните години са подкрепени и от институциите на Европейския съюз. Убеден съм, че успяваме да възпитаме сред младите едновременно родолюбие и желание да инвестират в своята среда, както и да усетят магията на добре подреденото развитие. Разбира се, всичко това на базата на едно по-добро разбиране на ценностите на европейската интеграция.”

3

Председателят на Фондация Българска Памет д-р Милен Врабевски открива семинара

Проектът ще допринесе за подобряване на комуникационната политика и структуриране на диалога между вземащите решения и младите хора, чрез разработване на прагматичен “модел-компас” за повишаване степента на информираност и ориентиране относно възможностите за развитие и активен старт, заетост и предприемачество.

Семинарът ще продължи от 26-ти до 28-ми февруари в Университетска база „Бачиново“ в Благоевград с интерактивни занимания, дискусии и лекции на Искрен Кръстев – председател на „Глобален Предприемачески Мониторинг“ (GEM) България, Доброслав Димитров – изпълнителен директор на „Imperia Online“, Йоанна Дочевска – председател на ”Асоциация за развитие на българския спорт”, Юрий Вълковски – Изпълнителен директор на „Фондация за градски проекти и изследвания“ и др.

4

В последният ден на семинара, обобщените предложения към вземащите решения ще бъдат представени в рамките на дискусионен панел „Гласът на младите“ с участието на народния представител г-жа Ирена Соколова и българския евродепутат г-н Владимир Уручев, член на Комисия по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент.

1