Официално откриване на паметника на цар САМУИЛ в София | Фондация Българска Памет
img

Официално откриване на паметника на цар САМУИЛ в София

Паметникът САМУИЛ – ЦАР НА БЪЛГАРИЯ беше открит в 12.00 часа на 8 юни 2015 г. с високи държавни почести в центъра на столицата, пред базиликата „Света София“.

В официалната церемония участваха държавният глава Росен Плевнелиев, вицепремиерът Румяна Бъчварова, Йорданка Фандъкова, кмет на София, проф. Георги Близнашки и д-р Милен Врабевски, председател на инициативния комитет и основен дарител за издигането на паметника. Откриването на монумента беше ознаменувано с парад на Националната гвардейска част и камбанен звън в храм-паметника “Св. Александър Невски”.

Първият паметник на български владетел в София беше осветен от Негово Светейшество Българският патриарх Неофит: “Свещен дълг и историческа отговорност на всеки народ и на всяко общество е да пази жива паметта за своите велики предшественици. За онези, които в критични дни и години са отдавали всички свои сили и целия си живот за своите братя по вяра и род, записвайки завинаги имената си в пантеона на историческата слава. Ярко място в този пантеон народът ни е отредил на благоверния и Христолюбив свой цар и самодържец Самуил. На владетеля, който в един от най-трудните периоди в хилядолетната българска история самовластно държеше скиптъра, който бе приел от Покръстителя св. Борис-Михаил, от великия цар Симеон и от светия благоверен цар Петър. И който с много доблест и достойнство в продължение на десетилетия успяваше да съхранява изградената от тях нова християнска Българска държава. Жертвеният подвиг на цар Самуил и стореното от него за българския народ и за неговата Църква в навечерието на залеза на Първата българска държава са единствени по рода си в цялата ни история, а драмата на личната му съдба може да бъде сравнена само с тази на цар Иван Шишман и на Търновския патриарх свети Евтимий.”

Президентът на България Росен Плевнелиев се обърна към гостите на церемонията по откриване на паметника, граждани, дипломати и общественици – дошли да се поклонят пред безсмъртието на величавия ни владетел: „От днес нататък България ще има своя държавен знак на почит към своя велик цар Самуил. Близо 200 години след неговата кончина един византийски хронист го описа като „оня прочут Самуил, който и досега е в устата на българите“. И наистина, хилядолетие след неговата епоха, ние не забравяме подвига му. Помним делото и саможертвата на Самуил и неговите воини, които ни показаха как се води битка за България до последен дъх.“

Инициативата за издигане на паметника САМУИЛ – ЦАР НА БЪЛГАРИЯ е подкрепена от български общественици, учени и представители на националните институции и се реализира с дарение на д-р Милен Врабевски, председател на Фондация Българска Памет, и с подкрепата на Столична община.

Д-р Врабевски благодари за подкрепата за издигане на паметника САМУИЛ – ЦАР НА БЪЛГАРИЯ на Столична община, президента Росен Плевнелиев и служебния премиер проф. Близнашки, като приветства приемствеността на институциите. Той подчерта, че инициативата за издигане на монумента в памет на националните чествания на 1000-годишнината от епохата на величавия българския цар е насочена преди всичко към възпитание и съхранение на националната гордост и европейските ценности сред най-младите.

Слово на Росен Плевнелиев, Президент на Република България

Слово на негово Светейшество Неофит I, Патриарх Български и митрополит Софийски