Ролята на д-р Врабевски и Фондация “Българска Памет” за подобряването на отношенията между България и Северна Македония | Фондация Българска Памет
img

Ролята на д-р Врабевски и Фондация “Българска Памет” за подобряването на отношенията между България и Северна Македония

 

Д-р Милен Врабевски – основател и председател на фондация „Българска памет“

 

Филантропът от 16 години защитава национални интереси с лични средства

Все по-често името на д-р Милен Врабевски и неговата фондация „Българска памет се намесват в темите за отношенията между България и Северна Македония и това съвсем не е случайно.

Вече 16 години филантропът работи за сближаването между двете държави, инвестирайки лични средства и време в благотворителни инициативи. Част от тях са непрекъснати срещи между младите от двете страни на границата с цел по-добро образование, адекватно на високотехнологичния ни XXI век, подпомагане на деца в неравностойно положение, подобряване на здравето, профилактиката и здравната култура, спортни събития и други. Като се научат да живеят заедно, в мир и любов, всяко дете ще добавя стойност към развитието на обществото си

Именно това е евроинтеграция в действие.

Всяка година д-р Врабевски и екипът му организират образователни семинари в България, на които канят както деца от българската историческа диаспора в Украйна, Молдова, Сърбия и Албания, така и младежи от Северна Македония, които се запознават със своите връстници тук, прекарват заедно времето си и в рамките на няколкодневните събития създават приятелства за цял живот.

„Не е случайно, че голяма част от инвестициите ми отиват именно за образованието на младежите от Северна Македония и България. С моята фондация търсим всички начини по европейски модел да събираме децата заедно: спорт, образование, култура, евроинтеграция – всичко! Това цели да дадем на македонските деца непредубеден поглед какви сме в действителност, извън политическата пропаганда. Показваме им обичта си към тях и им демонстрираме, че в България могат да намерят уважение и добро развитие. Тези срещи, познанства и приятелства, които завързват децата днес, са добра основа за подобряване на отношенията между двете държави в бъдеще, казва д-р Милен Врабевски.

След отказа на Северна Македония да го допусне в страната той финансира двете най-мащабни детски артсъбития в държавата им, провеждани в Битоля повече от 40 години

Детското художествено студио „Св. св. Кирил и Методий в Битоля е най-старата неправителствена организация в Северна Македония и от повече от 40 години организира две от най-престижните събития за детско художествено изкуство в света – „Мал Битолски Монмартр и Световната детска художествена изложба „Битоля.

В края на 2022 г. за пръв път, откакто студиото съществува, македонската държава прекрати финансовата му издръжка. Така не само реализирането на двете събития, но и съществуването на студиото бе застрашено. Случайно или не, това решение на македонската държава дойде дни след като деца от арт ателието бяха в България по покана на д-р Милен Врабевски, за да рисуват заедно със свои български връстници. За да могат децата да продължат да се учат на изкуство безплатно, председателят на фондация „Българска памет пое издръжката на детското художествено студио „Св. св. Кирил и Методий, а после дари и близо 18 000 евро за реализирането на двете художествени събития, емблема на Северна Македония.

Въпреки че бе поканен за специален гост на откриването на двете събития, председателят на фондация „Българска памет не успя да присъства лично. Причината – на 6 май, на път към Българския военен мемориал в Ново село Врабевски и евродепутатът Андрей Ковачев не бяха допуснати на македонска територия, за да отдадат почит на загиналите във войните за национално обединение български воини. Официалното обяснение на македонските власти бе, че двамата са потенциални нарушители на обществения ред.

Филантропът финансира и пътуване на дете от Северна Македония, за да получи престижна награда за страната си в Троа, Франция

Това е още един смущаващ случай, който доказва, че често децата са несправедливо потърпевши от политически битки.

Световният институт за младежко изкуство – център на ЮНЕСКО, със седалище Троа, Франция, вече 30 години организира най-престижния и световнопризнат конкурс за детско рисуване. Сред 4000 творби от над 70 страни тази година трето място в света за своята държава спечели македонката Валерия Костовска. С този свой успех тя и нейните преподаватели си завоюваха правото и честта да са сред специално поканените гости на официалната церемония по награждаването, която се проведе в събота.

Награждаването на Валерия Костовска от Северна Македония на конкурса на ЮНЕСКО за млади художници в Троа, Франция. Пътуването и престоят на детето и ръководителите й бяха финансирани от д-р Милен Врабевски.

 

След като Северна Македония не застана зад своя собствен успех и не обезпечи финансово пътуването на детето, македонският президент реши да дари лични средства – 600 евро. Това отново наложи намесата на д-р Врабевски, който отдели 6000 евро, за да могат Валерия и преподавателите є да прекарат страхотни няколко дни във Франция и да получат наградата за своята държава.

„С д-р Милен Врабевски и неговата фондация започнахме благородна мисия в България, която ще довършим. Въпреки трудностите, които изпитваме в страната ни, знаем, че вървим в правилна посока. Не трябва децата да бъдат жертва на политиците от двете страни на границата, казва Славчо Неделковски, директор на Детското художествено студио „Св. св. Кирил и Методий.

По покана на д-р Врабевски младежи от Молдова, България и Северна Македония се включиха в шествието за 24 май.

За поредна година в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност 55 ученици от Северна Македония, България и българската историческа диаспора в Молдова се присъединиха към празничното шествие в центъра на София заедно със своите връстници от ЧОУ „Цар Симеон Велики и Частната гимназия по природни науки и предприемачество „Асен Йорданов, собственост на д-р Врабевски.

Младежи от Родопите, Северна Македония и българската историческа диаспора в Молдова гостуваха в България по повод 24 май, включвайки се в шествието в центъра на София заедно с учениците от ЧОУ „Цар Симеон Велики“ и ЧГПНП „Асен Йорданов“

 

Превърналото се в традиция посещение на децата в България и тази година бе организирано и финансирано от председателя на фондация „Българска памет като част от стратегията му за трансгранично сътрудничество и интеграция, социализация и европейска перспектива на младите хора в България и българските общности от историческата є диаспора и бе още един повод за сплотяване между младежите.

„От двете страни на границата“ продължава каузата за сближаване между младежите.

През юли предстои нова визита на малките творци от Северна Македония в София, които за трети път ще се срещнат със своите връстници художници от България.

Последното общо рисуване на младежите се проведе през ноември миналата година в рамките на кампанията на фондацията „От двете страни на границата. Тогава децата посетиха Копривщица и София, а техни рисунки станаха част от изложба в Народното събрание. По време на престоя си младежите се срещнаха с Н.В Симеон II в двореца „Врана, а по-късно посетиха и Европейския парламент по покана на евродепутата Андрей Ковачев.

Още за общественополезната дейност на д-р Врабевски може да прочетете на www.bgmf.eu.

Източник: 24 часа