Родни кардиолози преглеждат безплатно в райони с българско население в Албания по инициатива на Фондация Българска Памет | Фондация Българска Памет
img

Родни кардиолози преглеждат безплатно в райони с българско население в Албания по инициатива на Фондация Българска Памет

Фондация Българска Памет и нейният председател д-р Милен Врабевски организираха и финансираха безплатни кардиологични прегледи в обл. Мала Преспа, Албания, където преобладават жители с български корени. Инициативата цели да допринесе за подобряването на качеството на живот на местните жители и да им осигури достъп до висококачествени и профилирани медицински услуги, каквито в района липсват.

Прегледите се осъществяват под ръководството на световнопризнатия български кардиолог проф. д-р Иво Петров, дмн и неговия екип от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център, които пристигнаха в Албания заедно със своя изпълнителен директор Андрей Марков и единствената по рода си в България мобилна лаборатория с най-модерната апаратура за кардио-пулмонални изследвания в България.

“За нас е чест, че можем да бъдем в полза на сънародниците ни от района на Мала Преспа. Щастливи сме, че местни ни посрещнаха изключитлено топло и с огромна благодарност. Надявам се, че сме им от полза”, сподели проф. Д-р Иво Петров.

Медицинското заведение в с. Пустец обслужва над 2000 души, но на тяхно разположение има само двама общопрактикуващи лекари и местните нямат достъп до профилирани специалисти и апаратура.

„Благодарен съм на Фондация Българска Памет, че се грижат за здравето на българщината в Албания. Когато разбрахме за посещението на българските лекари, всички бяхме много щастливи и с голяма надежда идваме на прегледите, сподели  68-годишният Димитри Никола от с. Връбник.

Инициативата бе подкрепена от вицепремиера Мария Габриел и Министерството на външните работи, които осигуриха транспортирането на делегацията с военния самолет Спартан и логистична помощ на терен.

“Благодаря на г-жа Габриел и МВнР за съдействието и най-вече на Сити Клиник и проф. Иво Петров, които откликнаха на нашата идея и с помощта на които успяхме да осъществим профилактичните кардиологични прегледи. Това не е първата благотворителна инициатива, която правим за хората в региона, няма и да е последната”, сподели д-р Милен Врабевски, основен организатор на мероприятието.

Вече повече от 16 години д-р Врабевски организира и финансира образователни семинари, които да събират младите хора от България, Албания, Украйна, Молдова, Северна Македония и Сърбия на едно място, предоставяйки им достъп до кариерно развитие и професионална ориентация в България, семинарни и други занятия с директни ползи за тях във високотехнологичния 21 в. Обученията включват роботика, кибернетика, програмиране и др.

Д-р Милен Врабевски и Фондация Българска Памет имат ключова заслуга за инициирането и организацията на целия процес по признаването българското малцинство в Албания през 2017 г. – нещо, което коренното българско население в страната очаква от 1934 г.

През юли 2020 г. д-р Врабевски и Фондация Българска Памет даряват на Община Пустец пожарна кола, линейка и високопроходим автомобил за социален патронаж, с които до онзи момент албанската община не разполага.

През същата година, отново с финансиране на д-р Врабевски, бе ремонтиран водопровода в с. Туминец, благодарение на което бе възстановено 24-часовото водоснабдяване в две от деветте села в област Преспа.

Благотворителните дейности на Фондация Българска Памет в Албания продължават с обзавеждането и оборудването на училищна библиотека, учителска стая и модерен компютърен кабинет в училището в Пустец. В момента в него се обучават деца от деветте села на общината.

След сигнализирането от страна на д-р Врабевски и Фондация Българска Памет за липсата на асфалтиран път между с. Връбник и гр. Билища, през 2021 г. България отпуска бюджет за реконструиране на пътя, свързващ двете населени места.