Рекорд за най-скоростните посланици на Фондация „Българска памет“ | Фондация Българска Памет
img

Рекорд за най-скоростните посланици на Фондация „Българска памет“

Нови спортни успехи записаха учениците на СУ „Христо Смирненски“ от благоевградското село Кочан. Те взеха участие в ежегодното ученическо състезание по скоростно изкачване на 894-те стъпала до Паметника на връх Шипка. За трета поредна година участието на децата от отбора на село Кочан бе изцяло подпомогнато от Фондация „Българска памет“ и нейния председател д-р Милен Врабевски, а успехите им не закъсняха. Победителят от миналата година Венцислав Кисьов записа нова победа с рекордното време от 4 минути и 51 секунди. При момичетата Ани Байракова финишира трета. И двамата призьори бяха наградени с медали от областния управител на Габрово г-жа Невена Петкова.

Отборът на СУ „Христо Смирненски“ е съставен от 7 момичета и 8 момчета във възрастова група 5-8 клас и е предвождан от техния преподавател по физическо възпитание и спорт Динко Кумбаров. Всички 15 състезатели успешно изкачиха 894-те стъпала до Паметника на свободата, за което получиха специални грамоти.

Състезанието е организирано от Областна администрация – Габрово във връзка с Националните чествания на 140-та годишнина от Шипченските боеве. За пръв път тази година, освен ученици от цялата страна, в надпреварата се включиха и ученици от Русия и Украйна.

Провеждането на инициативата по атрактивен за децата начин, спомага за съхранението на историческата памет на поколенията.