Протест срещу решенията на Светия Синод | Фондация Българска Памет
img

Протест срещу решенията на Светия Синод

Скъпи приятели, утре /16.05./ в 9:00 ч. пред Синодалната палата /ул. Оборище 4/ се събираме, за да изразим гражданската си позиция и огорчение от откровената АНТИДЪРЖАВНА дейност, водена от Светия Синод.

Ще потърсим отговори от представителите на Синода във връзка с последното им решение от 14.05.2018 г., а именно:

ЗАБРАНА за духовниците от Българската православна църква да участват в планираното съвместно честване на 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия в Охрид, Р. Македония. В допълнение, двама български архиереи са получили забрана да присъстват дори като посетители на честването.

Скандалното гласуване е станало в ОТСЪСТВИЕТО на Патриарх Неофит, който пое отговорност да приемем подадената ръка от МПЦ да им бъдем Църква-майка в битката им за автокефалност.

Специално създадената комисия по върпоса БПЦ да стане Църква-майка на МПЦ е НЕФУНКЦИОНИРАЩА.

Няма НИКАКВИ дейстия за последните 10 години по въпроса за духовното единение с братята от 2-те страни на границата. Това компроментира усилията на България за мир и прогрес в региона.

Взетото на последното заседание решение е в ПЪЛЕН РАЗРЕЗ С ОБЕЩАНОТО от Светия Синод само преди 6 месеца и категорично демонстрира обслужването на външни антибългарски интереси.

Пред ПРОВАЛ е дълго-планираното съвместно честване на 24 май в Рим и общото поклонение на гроба на Св. Кирил, в присъствието на премиерите на 2-те страни.