Президентът на Р. България и над 600 души отбелязаха 6 май в Ново село, Македония | Фондация Българска Памет
img

Президентът на Р. България и над 600 души отбелязаха 6 май в Ново село, Македония

Повече от 600 души от двете страни на границата заедно почетоха паметта на загиналите български воини в деня на небесния покровител на българската армия Св. Георги. Съвместното празнично честване се организира за 12-та поредна година от Фондация „Българска памет“ и д-р Милен Врабевски,  като по традиция то се проведе на Българския военен мемориал в Ново село, Македония.

Въпреки лошото време и дъжда стотици граждани, политици, общественици, посланици и дипломати от България и Македония заедно отбелелязаха Деня на храбростта на Военното светилище, където са положени тленните останки на 71 български войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световнa войнa. Те произхождат от всички области на днешна България и на отнетите с Ньойския договор територии на Стара България.

Сред специалните гости на събитието бяха Председателят на Фондация „Българска памет“ д-р Милен Врабевски, който е и инициатор на съвместното честване за 12-а поредна година, Президентът на Република България Румен Радев, евродепутатът Андрей Ковачев, зам.-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов, кметът на Ново село Боро Стойчев, военните аташета на България и Македония, кметът на Петрич, Димитър Бръчков  и др.

„Народите на Балканите достатъчно дълго са се противопоставяли едни на други. Дошло е време да оставим в миналото тези противоборства и да се обърнем към това, което ни свързва – общата ни история, ценности и идеали. Днес тези ценности и идеали могат да бъдат най-успешно защитавани в общото ни европейско семейство в европейски дух на диалог и сътрудничество между нашите държави. Искрено се надявам, че занапред България и Македония ще имат възможност да градят още много съвместни идеи и партньорства, и ще отбелязват и почитат безконфликтно значимите исторически дати и личности от общото ни минало“, обърна се към всички присъстващи д-р Милен Врабевски.

И тази година, заупокойна молитва в памет на падналите герои бе отслужена от главата на Македонската православна църква, Негово блаженство архиепископ Стефан и от Негово високопреосвещенство Струмишки митрополит Наум. За съжаление Българската православна църква за пореден път реши да обърне гръб на Македонската църква и съвместна служба не бе осъществена въпреки значимия и за двете държави повод, който предполага заедност и обединеност.

По покана на Фондация „Българска памет“ в поклонението взеха участие Детския хор и Духовия оркестър на НМУ „Любомир Пипков“ – София, както и 400 младежи от Югозападна България, Македония и Западните покрайнини.

С полагане на венци от името на българските държавни институции, почит към паметта на падналите в защита на националните идеали бе отдадена от гвардейците от Националната гвардейска част. По време на събитието бяха наградени ученици от Струмица, Македония за успешно участие в конкурса на Фондация „Българска памет“ за есе на тема „Моят герой от 11-та Пехотна македонска дивизия“.      

За повечи снимки и видео от събитието, посетете Фейсбук страницата на Фондация „Българска памет“.