Празник на азбуката и духа организира Фондация Българска Памет | Фондация Българска Памет
img

Празник на азбуката и духа организира Фондация Българска Памет

В навечерието на един от най-светлите български празници – 24 май, ден на славянската писменост и култура и светите братя Кирил и Методий, Фондация Българска Памет и Националния исторически музей организираха хепънинг  за над 300 деца и младежи от 14 училища от Югозападна България, Първа Езикова Гимназия – гр. Варна и Национално Музикално Училище „Любомир Пипков”. Присъстваха представители от културните и академични среди, членове на Консултативния съвет на фондацията, а специален гост на празничното събитие бе посланика на Ирландия в България Н.Пр. Джефри Кийтинг.
Програмата на празника, с акцент върху забавно-развлекателен формат, започна с тържествено откриване на изложбата „Старобългарската азбука и държавата на духа”, която бе представена от домакина – проф. Божидар Димитров, директор на НИМ, както и от д-р Милен Врабевски, председател на Фондация Българска Памет. В тематичната изложба като основен акцент се извежда историческата значимост на средновековната българска държава за съхраняването и разцвета на старобългарската писменост и книжнина и нейния значим принос към културата на целия православен славянски свят. Старобългарската кирилица, плод на наследството на Светите равноапостоли Кирил и Методий, е една от европейските азбуки с безспорно световно значение. С днешна дата, в контекста на езиковото и етнокултурно многообразие в Европейския съюз, кирилицата е важен фактор в европейското семейство и в тази перспектива фондацията работи последователно за осъществяването на многостранни проекти по посока на  припомняне и преоткриване на значимостта на българското културно-историческо наследство. Изложбата също така припомни немаловажни факти, че спасението, мащаба и успеха на делото на просветителите дължим още и на техните ученици Светите седмочисленици, както и на колосалната намеса на княз Борис – Михаил I, почитан от българите като „Светия цар”, дал на народа си светлината на вярата и просвещението.
Като естествено продължение на изложбата бе  промотирането на специално подготвения за празника филм на режисьорката Мария Василева „Говорещите букви”. Той е модерен прочит на значението на писмеността и книжовния български език за Европа преди 12 века и днес. Разказът на авторката е ориентиран към съвременното поколение, но и към българските общности и диаспори по света. Посланието на “Говорещите букви” е за дълга на съвременния човек да запази езика, който ни е съхранявал и обединявал като нация през вековете и представял нашата идентичност по пътя в историята. Младите зрители получиха анкетни карти, в които да „допишат” историята на “говорещите букви” – такава, каквото те биха искали да я разказват на наследниците си.
Специални гости на хепънинга в двора на музея бяха учениците от духовия оркестър на Националното музикално училище „Любомир Пипков”, а  празника продължи с много адреналин и парти  с участието на Лора Караджова, “Ъпсурт” и балет „Нова”.
Фондация Българска Памет успя да внесе истинско усещане за празничност около   деня на азбуката и словото да накара младите хора от различните краища на България да се замислят за собствената си идентичност, за наследството на многовековната ни култура, за езика и историята, които носим в себе си.