По стъпките на цар Самуил (997-1014) | Фондация Българска Памет
img

По стъпките на цар Самуил (997-1014)

По инициатива и с финансовата подкрепа на Фондация Българска Памет младежи от България и Македония се включиха в еко-поход под надслов „По стъпките на цар Самуил“.
Походът беше организиран съвместно от сдружение „Младежки инициативи Нестос” – гр. Якоруда и „Сдружение за македонско-българско приятелство” – гр. Битоля.В инициативата взеха участие 32 младежи доброволци от Македония и България, които прекараха 3 дни на гръцкия остров „Свети Ахил“, недалеч от южната граница на Македония.

Днешното малко селище на острова съжителства с руините на величествени някога църкви, както и непроучени сгради и крепостни стени. Някогашният български средновековен град е бил любимата резиденция на цар Самуил, а за определен период и седалище на българския патриарх. Базиликата „Свети Ахил“ се превръща в родова гробница на Самуил, след като сърцето на неустрашимия цар на България спира да бие завинаги на 6 октомври, 1014 г.

PRESPA-Sep-2014_2

В рамките на тридневната програма младежите от двете срани почистиха района около базиликата „Св. Ахил“ и посадиха заедно две дръвчета пред входа в знак на добро приятелство и уверение за бъдещи съвместни инициативи. Талантливите младежи изразиха впечатленията си от преживяното на средновековния островен град в рисунки, стихотворения и есета, в памет на 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил, които ще бъдат представени на XV Есенен семинар на Фондация Българска Памет в град Варна „СИЛНА НАЦИОНАЛНА ИДЕНТИЧНОСТ – СИЛНА ЕВРОПЕЙСКА ИДЕНТИЧНОСТ“.

PRESPA-Sep-2014_4

По инициатива на Фондация Българска Памет беше подновена информационната табела на историко-археологическия резерват средновековна православна базилика “Св. Ахил”.