По повод 3 март: Депутати получиха учебното помагало „Моята България” | Фондация Българска Памет
img

По повод 3 март: Депутати получиха учебното помагало „Моята България”

 

 

 

…защото обич към Родината се създава с истина!

В навечерието на националния празник на България екипът на Фондация Българска Памет, начело с нейния основател и председател д-р Милен Врабевски, както и ученици от Частно основно училище „Цар Симеон Велики“, представиха пред депутати в парламента своята най-нова социална кампания „Родолюбието – кауза, която си заслужава”. Целта на инициативата е да напомни,  че обич към Родината се създава с казването на истината и трябва да се възпитава от най-ранна детска възраст.

Събитието се проведе в залата на библиотеката в Народното събрание, а сред присъстващите бяха зам.-председателят на Комисията по образование и наука Ирена Анастасова, както и депутатите Елисавета Белобрадова и Христо Петров.

По време на срещата си с народните представители, учениците от ЧОУ „Цар Симеон Велики” – второкласничката Виктория Петрова и петокласникът Никола Борисов, подариха на всички присъстващи учебното помагало по история и цивилизация „Моята България“ и разказаха не само защо родолюбието е важно за тях, но и как то е заложено в учебната им програма.

Учебното помагало „Моята България“ се състои от две части – за начален и гимназиален етап и е реализирано съвместно между Фондация Българска Памет и издателска група „Просвета“. Изданието съдържа 51 теми, обхващащи времето от праисторическата епоха по българските земи до съвременността, а акцентът е поставен върху онези нови събития и личности, които позволяват по-пълното и достоверно реконструиране на българската история. Идеята, която стои зад създаването на „Моята България” е да покаже новия прочит на отминалите събития, което да допринесе за засилването на интереса, любознателността на читателя и да спомогне за възпитаването на младите хора в родолюбие и историческа памет. Освен за ученици и студенти, учебното помагало е подходящо и за всеки, който иска да подобри своите знания за българската история, както и да научи нови и любопитни факти, касаещи важни дати от нашето минало.

„Един от приносите ни през годините е реализирането на „Моята България“. Изданието е резултат от дългогодишен труд на най-авторитетните български историци и представя автентичната история на България, без да робуваме на чужди държавни доктрини. А кампанията „Родолюбието – кауза, която си заслужава” е поредната инициатива, с която целим отново да напомним колко е важно възпитанието в любов към Родината да бъде заложено в образованието и да се преподава на децата от най-ранна детска възраст на разбираем и достъпен език”, с тези думи д-р Милен Врабевски, основен идеолог и двигател на реализирането на проекта, представи историческото издание и старта на кампанията в сградата на Народното събрание. 

Припомняме, че миналата година по повод 24 май в Европейския парламент евродепутати от различни парламентарни групи получиха английската версия на първото издание на учебното помагало по история „Моята България“.