По повод 24-ти май: “Моята България” стигна и до Европейския парламент | Фондация Българска Памет
img

По повод 24-ти май: “Моята България” стигна и до Европейския парламент

Евродепутати ще получат английската версия на учебното помагало, дело на авторитетни български историци

По повод 24-ти май, Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, евродепутати от различни парламентарни групи ще получат английската версия на първото издание на  учебното помагало по история „Моята България“.

Това се случва по инициатива на евродепутата Ангел Джамбазки, който закупи от издателство „Просвета“ 500 копия от помагалото с цел да запознае колегите си от Брюксел с автентичната история на България, описана в него.  Подаръкът е приет с удоволствие от  членовете на Европейския парламент, които са обещали да се запознаят обстойно с историческите теми в „Моята България“.

Жестът от страна на българския евродепутат идва след промяната на името на празника 24-ти май, случила се вследствие на дългогодишната борба на д-р Милен Врабевски кирилицата да се нарича българската азбука в евройпейските структури.

Учебното помагало „Моята България“ е реализирано съвместно между Фондация Българска Памет и издателска група „Просвета“ и въпреки че е предназначено основно за ученици между 5-12 клас, то е подходящо и за по-широка читателска публика, интересуваща се от българска история, за студенти в хуманитарни специалности и за специалисти, работещи в областта на историята и културата.

Това е второто, по-подробно издание на учебното помагало „Моята България“, след като през 2018 г. Фондация Българска Памет и „Просвета“ издадоха неговата първа част, предназначена за по-младите читатели.

Както досега, така и занапред, издателите ще продължат да даряват хиляди екземпляри от „Моята България“ на учителите по история в цялата страна.

Повече информация може да намерите на www.moyata.bg.