Потомци на хаджи Станьо Врабевски отбелязаха 200 години от рождението на видния тетевенски революционер | Фондация Българска Памет
img

Потомци на хаджи Станьо Врабевски отбелязаха 200 години от рождението на видния тетевенски революционер

Жителите на Тетевен тържествено отбелязаха 200-годишнината от рождението на българския общественик, революционер и съратник на Васил Левски – хаджи Станьо Врабевски. Всички мероприятия около честването на годишнината са инициирани и организирани от неговия пряк потомък д-р Милен Врабевски съвместно с Община Тетевен. Събитията са включени в празничната програма на града за 1 ноември – Денят на народните будители и празник на град Тетевен.

На 30 октомври в църквата „Св. Всех Святих“ бе отслужена панахида в памет на българския възрожденец. Веднага след това в заседателната зала на Община Тетевен се проведе научна сесия за историческата личност на хаджи Станьо Врабевски. Събитието предизвика интереса на множество посетители, сред които бяха председателят на Общинския съвет на гр. Тетевен  Мария Стойчева, потомци на хаджи Станьо Врабевски, учители и ученици, общественици, жители и гости на град Тетевен.

Преди началото на научната сесията приветствие към присъстващите отправиха д-р Милен Врабевски, председател на Фондация „Бъларска памет“, кметът на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева и зам.-кметът Борис Врабевски, който също е наследник на хаджията. Сесията бе водена от специалните гост-лектори проф. Пламен Митев от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и проф. Пламен Павлов от Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“.

Двамата учени разказаха за живота и делото на хаджи Станьо Врабевски, като представиха интересни и не толкова известни исторически факти и документи, които са включени в изследването им върху личността на големия тетевенски революционер. Проучването е направено по инициатива на д-р Милен Врабевски и е публикувано в книга, която бе представена на тръжествена церемония по случай 200-годишнината от рождението на хаджи Станьо Врабевски. Изданието е свободно достъпно и онлайн. Можете да го изтеглите напълно безплатно от сайта на Фондация „Българска памет“.

 

„Наш дълг е да съхраним паметта на нашите предци и да пазим жив спомена за техните саможертвени подвизи. Важно е да знаем, да помним и да унаследим славните делата на прадедите ни. Именно затова преди 10 години основах Фондация „Българска памет“. Нейната цел е да инвестира в национални приоритети, сред които са борбата с демографската криза, интеграцията на българските общности от историческата диаспора, изграждането на икономика на знанието и утвърждаване на националното чувство у младите хора в България“, сподели д-р Милен Врабевски, председател на Фондация „Българска памет“

Самият предшественик на д-р Врабевски е не само ревностен борец за националната кауза „Освобождение“, но е и изключително влиятелен човек,  ползавал се с голям авторитет и уважение. Той учредява, а след това и председателства Тетевенския революционен комитет, явявайки се и като негов основен спонсор. Синовете и внуците на хаджи Станьо стават активни дейци на освободителното движение.