Последни приготовления за съвместното честване на 6 май на Българския военен мемориал в Ново село | Фондация Българска Памет
img

Последни приготовления за съвместното честване на 6 май на Българския военен мемориал в Ново село

Д-р Милен Врабевски осъществи втора визита в Ново село за последните приготовления около съвместното честване на Деня на храбростта 6 май на възстановения с негови средства Български военен мемориал в памет на 11 Пехотна македонска дивизия в Ново село, Македония. На събитието ще присъстват Националните гвардейски части на България и Македония, посланици, дипломати, военните аташета на двете държави, представители на местната и държавна власт, граждани, десетки ученици от България и Македония.

Както винаги ще има представители на висшето македонско духовенството в лицето на Струмишкия митрополит дядо Наум, както и архиепископът на Охрид и цяла Македония дядо Стефан. Тази година на знаковото историческо събитие се очаква да присъстват и президентите на Република България и Република Македония.

Повече от десет години, на 6 май, именно на Военният мемориал в Ново село се отбелязва паметта на падналите по бранните полета български воини. Превърналото се в традиция събитие всяка година събира на едно място деца от двете страни на границата. И тази година целта на родолюбивата инициатива в Деня на храбростта – 6 май, е да се превърне в добър пример за съвместно празнично честване в духа на добросъседския диалог и солидарност между България и Македония и в перспективата на общото европейско бъдеще.

По време на визитата си в Ново село д-р Врабевски се срещна и с кмета на населеното място, с който освен предстоящия празник, обсъдиха и развитието и увеличаването на мащаба на настоящите финансирани от д-р Врабевски съвместни проекти с децата от региона.