Пореден успех в конкурс на НАСА на младите астрономи от МГ „Д-р Петър Берон“ | Фондация Българска Памет
img

Пореден успех в конкурс на НАСА на младите астрономи от МГ „Д-р Петър Берон“

Подкрепените от д-р Милен Врабевски ученици от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ са класирани на първо и второ място в международния ученически конкурс на НАСА за космически колонии. Проектът „Уни Спейс”, разработен от Иво Песев, Александър Георгиев, Симеон Гачев, Златан Златанов и Даниел Петров от 12 клас, е класиран на първо място. С второ място е отличен проектът „Кибела”, разработен от  Катерина Бахтигалиева от 10 клас. Варненските ученици, спечелиха призовите места съревновавайки се с 10 000 ученици с 2 500 проекта от различни страни. 

Ръководител на проектите е доц. д-р Веселка Радева, ръководител на Планетариума на Висшето военно морско училище. Консултант на проектите е учителката по физика и  астрономия от МГ Силвия Захариева.

Екипите са поканени да представят проектите си в в презентационните научни сесии и в постерната сесия на Конференцията за международно космическо развитие на НАСА и Американското космическо общество. Конференцията ще се проведе от 23 до 28 май 2018 година в Лос Анджелис, Калифорния.