„Перспективи пред младите в Европа“ – XVIII Пролетен семинар на Фондация Българска Памет | Фондация Българска Памет
img

„Перспективи пред младите в Европа“ – XVIII Пролетен семинар на Фондация Българска Памет

„Перспективи пред младите в Европа“ е мотото на XVIII-ия международен семинар на Фондация Българска Памет, който се провежда в рамките на дългогодишната инициатива на д-р Милен Врабевски „Силна национална идентичност – силна европейска идентичност“. Проектът цели утвърждаване на националната идентичност и активно включване на най-младите в процеса на европейската интеграция, чрез транснационално сътрудничество и мобилност на младежи от държавите-членки и от страните кандидатки за членство в Евросъюза.

Семинарът ще бъде открит за девета поредна година в град Варна с официално приветствие към участниците от президента на Република България Росен Плевнелиев. В XVIII-тото издание на инициативата по покана на д-р Врабевски в морската ни столица ще си дадат среща 150 ученици от България и младежи с български корен от Украйна, Молдова, Сърбия и Македония, за да научат повече за развитието на европейската идея и за младежките политики за предприемачество и активен старт, които България им предоставя посредством членството си в Европейския съюз.

Официалните гости на церемонията по откриването ще бъдат – ръководителят на представителството на Европейската комисия в София Огнян Златев, Богдан Мирчев, представител на фондация „Ханс Зайдел“ в България и кметът на Варна Иван Портних. Двете организации стоят зад инициативи, които дават възможност на повече млади хора да си отговорят на въпроса какво ги прави европейци, а също и зад идеята за приобщаване на страните от Източна Европа към процеса на европейската интеграция.

„Стараем се да наложим тези семинари като традиция с мултиплициращ ефект – и от гледна точка на участниците, и на инвестициите, които правим във всеки един младеж. Младото поколение българи трябва да носи духа на европейската културна идентичност и същевременно да съхрани родните ни традиции и общностни устои. Убеден съм, че заедно успяваме да изграждаме чувството за собствената им стойност и да ги мотивираме за тяхната бъдещата реализация – като изявени професионалисти и съзнателни членове на общото европейско семейство“, казва д-р Милен Врабевски, който през 2013 г. бе отличен за инициативата си „Силна национална идентичност – силна европейска идентичност“ с най-високото отличие на Европейския парламент – „Гражданин на Европа“.

XVIII-ия Пролетен семинар на Фондация Българска Памет ще продължи до 9 април във Варна с лекции и интерактивни занимания с акцент върху историческото наследство и националната памет, европейската културна идентичност и възможностите за мобилност и предприемачеството за най-младите.

Официално откриване: 4 април (понеделник) 11.30 зала “Одесос” Гранд Хотел Варна

BGMF Spring Seminar - Varna 2016