Паметта на воините, погребани край Ново село в Северна Македония, беше почетена в отсъствието на Милен Врабевски и Андрей Ковачев | Фондация Българска Памет
img

Паметта на воините, погребани край Ново село в Северна Македония, беше почетена в отсъствието на Милен Врабевски и Андрей Ковачев

В отсъствието на основния организатор, председателя на Фондация “Българска памет” Милен Врабевски, и на европепутата Андрей Ковачев, които не бяха допуснати на територията на Северна Македония, на българското военно гробище край Ново село в Северна Македония беше отбелязан Денят на храбростта и българската армия.

Вярвам, че европейските ценности са по-силни и това никога няма да се повтори, и ще направим всичко възможно да доближим Европа до Република Северна Македония, каза посланикът на България в Северна Македония Ангел Ангелов, изразявайки огорчението си от това, че Врабевски и Ковачев не са били пуснати да влязат в страната.

Мемориалът на българските воини от 11-а пехотна Македоно-одринска доброволческа дивизия и Втора пехотна Тракийска дивизия, загинали в Балканската война (1912-1913), Междусъюзническата война (1913) и Първата световна война (1914-1918) в Ново село е възстановен през 2006 г., а впоследствие и поддържан със средства на д-р Милен Врабевски. Така от изоставено военно гробище, той се е превърнал в място, което се посещава не само на Гергьовден.

И днес на българското военно гробище край Ново село пристигнаха много хора, а отбелязването започна с химните на България, Република Северна Македония и химна на Европа, изпълнени от оркестъра на Националното музикално училище “Любомир Пипков” в София.

В присъствието на посланика на България в Северна Македония Ангел Ангелов, генералния консул на страната ни в Битоля Николай Димитров, кмета на Петрич Петър Бръчков и зам. кмета на града Борислав Коларов отбелязването започна със заупокойна молитва за загиналите български воини. На церемонията присъстваха и военните аташета на Италия, Хърватия, САЩ, Украйна, представители на национална гвардейска част, представители на българската общност в Северна Македония, ученици от основни, средни и професионални училища от София, Рибново, Якоруда, Белица, Сърница, Абланица, Вълкосел, Слащен, Банско и Петрич.

За пръв път на територията на Република Северна Македония бе осъществено съслужение на свещеници от Българската православна църква и православната църква на Северна Македония – Струмишкият митрополит Наум и игуменът на Гигинския манастир архимандрит Никанор.

Ние сме преди всичко православни християни и трябва да открием любовта помежду си, както ни учи Христос, защото тя е тази, която ни съединява, каза митрополит Наум.

Бог превръща старите врагове в днешни приятели. Тези съвместни чествания са израз на нова цивилизованост, за общото бъдеще, което трябва да следва бъдещето, което ни е завещано и от загиналите тук войници, и на тези срещи ще има още повече хора, което е доказателство за зрелостта на всяка нация, която иска да стане част от европейското семейство, каза архимандрит Никанор.

Гергьовден е специален празник, защото се празнува за живите, част от които бяха на парада в София, но той е и спомен за мъртвите, за да отдадем заслуженото на тези войни, загинали за майка България, каза посланик Ангелов.

Ставаме свидетели на никому ненужна омраза мижду народите, но се събрахме на този военен мемориал, където почиват костите на предците ни, които са се борили за нещо различно, за по-добър свят и хора. Ще запазим упорито уроците от подвизите, които погребаните тук воини са направили, но и тези, които днешната история и събития ни дават, посочи заместник-кметът на Петрич Борислав Коларов.

С минута мълчание присъстващите почетоха паметта на загиналите, а венци на мемориала бяха поднесени от министъра на отбраната на България, от посолството на страната ни в Скопие и генералното консулство в Битоля, от името на д-р Милен Врабевски, от кмета на Петрич и от общинския съвет на Доспат, от Фондация “Българска памет”, от военните аташета на Италия, САЩ, Украйна, Хърватия.

Българското военно гробище в Ново село е едно от малкото запазени в Република Северна Македония. В него са погребани 71 български офицери и войници от 11-а пехотна Македоно-одринска доброволческа дивизия и Втора пехотна Тракийска дивизия, загинали в Балканската война (1912-1913), Междусъюзническата война (1913) и Първата световна война (1914-1918).

Петнадесет от войниците са родом от селища, които днес са в пределите на Република Северна Македония, двама са от с. Ново село, трима от Егейска Македония, двама от Западните покрайнини, по един от Източна Тракия, Косово и Северна Добруджа. В гробището са погребани и трима сърби, единият от които пленник, а другите двама – жандармеристи.

Българското военно гробище в Ново село е едно от над 450-те български военни гробища, намиращи се на

територията на Република Северна Македония. Гробищният парк е издигнат след Първата световна война.

Източник: БТА