Паметникът на революционерите бе реставриран с дарение на д-р Милен Врабевски | Фондация Българска Памет
img

Паметникът на революционерите бе реставриран с дарение на д-р Милен Врабевски

Освен многобройните събития, които организирахме през май 2018 г., Фондация „Българска памет“ и д-р Милен Врабевски инициираха и финансираха цялостната реставрация и консервация на Паметника на революционерите от Македония, Беломорска и Одринска Тракия. Той е разположен на бул. „Стефан Стамболов“ и увековечава героите, отдали живота си за Свободна България. Възстановяването на националния символ се осъществи от реставратора Калин Тодоров.

Преди намесата ни надписите на каменната пластика бяха нечетливи. Наблюдаваха се множество повърхностни замърсявания. Вследствие на вредните емисии, отделяни от автомобилите, преминаващи в непосредствена близост, паметникът бе претърпял хроматично изменение, изразено във видимо потъмняване. Фугите бяха частично разрушени или липсваха съвсем.

Ето защо, един от най-добрите реставратори в България се погрижи за съхраняването на историческия символ. Реставратор Калин Тодоров укрепи, фугира и направи специална обработка на камъка, от който е изграден паметника, за да бъде защитен от атмосферните условия. Той отстрани повърхностните замърсявания, възстанови всички надписи върху паметника и нанесе антиграфитна защита, която да предпазва монумента.

Сега паметникът гордо озарява пространството наоколо и напомня за подвига и революционния устрем на предците ни в името на Родината. След реставрацията имената на стотиците революционери от Македония, Беломорска и Одринска Тракия, дали живота си за България, са вече ясно видими и четими. Наш дълг е да съхраним паметта на героите!

Паметникът е дело на е на скулпторката Моника Игаренска и на проектантски колектив с ръководители арх. Георги Мечанов и арх. Иво Мечанов.