Паметникът на Бенковски край Тетевен бе реновиран с дарение на д-р Милен Врабевски | Фондация Българска Памет
img

Паметникът на Бенковски край Тетевен бе реновиран с дарение на д-р Милен Врабевски

Паметникът на революционера Георги Бенковски в местността „Костина“ край град Тетевен бе реновиран с дарение на д-р Милен Врабевски и Фондация Българска Памет. Монументът и прилежащите към него площи бяха основно почистени и облагородени, като бе възстановен първоначалният и естествен облик на паметника.

На 25 май 2019 г. с възпоменателен митинг в местността „Костина“ край тетевенското село Рибарица, бе отбелязана 143-тата годишнина от епилога на Априлското въстание и гибелта на войводата Георги Бенковски. Д-р Милен Врабевски бе почетен гост на събитието. Традиционно бяха пресъздадени последните мигове от живота на Бенковски, а проф. Пламен Митев от СУ „Св. Климент Охридски“ разказа за живота и делото на революционера пред гражданите, дошли да почетат паметта на именития българин.

След избухването на Априлското въстание в Копривщица, с прочутата си „Хвърковата чета“, Бенковски обикаля околността, за да вдига на бунт селата. След погрома на въстанието той се отправя с оцелелите си четници към Тетевенския балкан. На 11-и май 1876-а година в местността „Костина“ край село Рибарица попада в засада и е убит едва 32-годишен. Един от четниците му – Захарий Стоянов, описва смъртта му в „Записки по българските въстания“.