“От двете страни на границата” – кампания в подкрепа на добросъседството между България и РС Македония | Фондация Българска Памет
img

“От двете страни на границата” – кампания в подкрепа на добросъседството между България и РС Македония

“ Ние сме едно цяло – братя и сестри, разделени от двете страни на границата”, споделят организаторите от Фондация Българска Памет

Фондация Българска Памет сложи началото на нова социално-информационна кампания със заглавие “От двете страни на границата”. Инициативата цели да насочи общественото внимание към необходимостта от правилна и ангажирана държавна политика в посока добросъседство и приятелство между държавите, да покаже, че отдавна е дошло времето за дипломация, сплотеност и приятелство между братските държави в името на светлото бъдеще на младото поколение, в името на общата история, корени и култура.

“Тази кампания е най-вече в полза на доброто бъдеще на младежите от двете страни на границата, тъй като те са потърпевшите от дългогодишните политически спорове между Северна Македония и България, оставайки по средата на конфликт, за който най-малко те носят греха. Не е случайно, че голяма част от инвестициите ми отиват именно за образованието на младежите от двете държави. С моята фондация търсим всички начини по европейски модел да събираме децата заедно: спорт, образование, култура, евроинтеграция – всичко! Правим ежегодни обучителни семинари, на които каним именно деца от Северна Македония в България, така даваме непредубеден поглед какви сме в действителност, извън политическата пропаганда. Показваме им обичта си към тях и им демонстрираме, че в България могат да намерят уважение и добро развитие. Тези срещи на деца от двете страни на границата са една добра основа за подобряване на отношенията между двете държави”, заяви д-р Врабевски, основател и председател на Фондация Българска Памет.

В рамките на социално-информационната кампания “От двете страни на границата” екипът на Фондация Българска Памет ще представи своя модел на работа в полза на подобряването на отношенията между двете държави, но и ще опита да даде отговор на няколко основни въпроса – Защо за толкова години Македония и България все по-трудно намират общ език? Чия е тази “битка” – на обикновените хора или на властимащите? Какво мислят обикновените хора от Македония и България едни за други?

В рамките на кампанията д-р Милен Врабевски финансира петдневния престой в България на младежи от Детско художествено ателие “Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Битоля заедно с ученици от района на Родопите. Програмата на групата включва посещение в гр. Копривщица и София, разнообразни творчески активности, образователни лекции и много забавление. 

В подкрепа на кампанията в сряда младежите ще представят свои рисунки пред народните представители в Народното събрание. Темата на изложбата ще бъде  “От двете страни на границата” и ще има за цел да покаже какви трябва да бъдат отношенията между двете държави през погледа на младежите.

Актуална информация за кампанията може да намерите в сайта на Фондация Българска Памет – www.bgmf.eu