Откриваме XV Есенен семинар “Силна национална идентичност – силна европейска идентичност” | Фондация Българска Памет
img

Откриваме XV Есенен семинар “Силна национална идентичност – силна европейска идентичност”

За осма поредна година Фондация Българска Памет събира на семинар в град Варна младежи от България с техни връстници от българската диаспора под надслов Силна национална идентичност – силна европейска идентичност. Петнадесетото издание на инициативата ще посрещне в морската столица 200 младежи от България, Македония, Украйна и Молдова и за първи път се провежда с подкрепата на Представителство на Европейската комисия в България.
Форумът ще бъде открит официално от 12.30 часа на 27 октомври (понеделник) в зала Одесос в Гранд Хотел Варна от д-р Милен Врабевски, председател на Фондация Българска Памет и г-н Огнян Златев, председател на Представителството на Европейската комисия в България.

Vrabevski 31 Mar 2014

Д-р Милен Врабевски, кмета на Варна Иван Портних и българския евродепутат Моника Панайотова в дискусия с участниците на XIV Пролетен семинар на Фондация Българска Памет

Програмата на семинара продължава във Варна до 31 октомври с лекции и дискусии с изявени общественици, журналисти и историци, с акцент върху европейската културна идентичност и българското историческо наследство, език и национална памет. Силна национална идентичност – силна европейска идентичност цели да утвърждава общата културна традиия и цивилизационна идентичност, която обединява европейските граждани и възпитава духа на европейското бъдеще. От октомври 2007 г. през пролетните и есенните модули на проекта в град Варна и Брюксел, като посланици на европейската интеграция са преминали повече от три хиляди български младежи и ученици с български произход от историческата ни диаспора. През 2013 г. председателят на Фондация Българска Памет д-р Милен Врабевски е отличен за инициативата с „Гражданската награда“ на Европейския парламент за изключителен принос за по-доброто взаимно разбиране и интеграция между гражданите на ЕС.
XV Есенен семинар на Фондация Българска Памет продължава на 1 и 2 ноември с посещения на старите български столици Плиска, Преслав и Търново и ще бъде закрит с аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.